NRK Meny
Normal

Sparer penger på yngre lærere

Stadig flere lærere blir forbigått av yngre og mer uerfarne kolleger i ansettelses-saker. Slik sparer kommunene lønnsutgifter.

Eldre lærere forbigås ved ansettelser
Foto: Berit Keilen / Scanpix

Hør innslaget om eldre lærere som forbigås

Det mener fylkeslagene av Utdanningsforbundet i Hedmark og Oppland.

Forbundet mistenker nemlig at kommunene bevisst ønsker å spare penger ved å ansette yngre lærere som har krav på en lavere lønn.

- Vi opplever at en del av våre eldre medlemmer føler seg forbigått ved tilsettinger, bekrefter fylkesleder Unni Hjelten i Utdanningsforbundet i Hedmark til NRK.

Nyutdannede er billigst

Hjelten sier det har vært en klar trend de siste årene at flere eldre lærere føler seg forbigått når helt nyutdannede blir ansatt før dem. Hun går så langt som til å antyde at kommunene gjennom dette vil spare penger fordi yngre lærere får lavere lønn:

- Vi skal ikke se bort fra at det er billigere å ansette nyutdannede enn det er å ansette lærere med ansiennitet, sier hun.

Også kollega Eva Kristin Lund i Utdanningsforbundet i Oppland bekrefter at det foregår det hun kaller rene forbigåelser under ansettelser i kommunene.

De tillitsvalgte mener at arbeidsgiversiden har endret holdning til det verre de siste årene, og at dette er blitt forsterket gjennom det bruddet i lønnsforhandlingene som nå kan føre til streik