NRK Meny
Normal

Sparer milliard

Strømsparing i kommunene kan gi flere hender i helsesektoren.

Eiendomssjef i Elverum Ingebrigt Henningsen sparer
Foto: May-Sylvi Skinnerlien / NRK

Kommuner over hele Norge jobber nå for å spare penger på strøm.

Stor interesse

Enova, som på oppdrag fra kommunaldepartementet arrangerer kurs for å hjelpe kommuner i gang med å lage energi- og miljøplaner, sier at deltakelsen fra Hedmark og Oppland er positivt stor.

Av Innlandets 48 kommuner har 38 deltatt på kurset, 19 av 22 i Hedmark og 19 av 26 i Oppland

-Senk varmen

Enova har gjort beregninger på at med enkle tiltak kan kommunene spare 25 prosent av strømregningen. Dette utgjøre ca 1 milliard kroner, noe som igjen tilsvarer 2.400 årsverk i pleie- og omsorgssektoren.

Med enkle tiltak mener Enova for eksempel å skru av lyset der folk ikke er tilstede og senke varmen i helg og ferie.

Sparte 20 prosent

Elverum er en av kommunene som nå holder de på med å lage en energi- og miljøplan. De har selv eksempel på at grep kan spare mye, forteller eiendomssjef Ingebrit Henningsen:

- I svømmehallen har vi gjennomført et varmegjenvinningsprosjekt, og fra 2005 til 2006 sparte vi nær 20 prosent, og sparte ytterligere mer til 2007, sier Henningsen.

Men han presiserer at det koster å spare og at slike prosjekter trenger finansiering for å komme i gang.

- Vi trenger en kartlegging av hvilke tiltak som kan gjennomføres, men i vårt forslag til plan regner vi med å spare 20 prosent energi i fram til 2015.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.

 • Ringsaker vokser enda mer

  Ringsaker kommune befester seg som den kommunen med flest innbyggere i Innlandet etter at de i fjor hadde en folketilvekst på 309 innbyggere, slik at de nå har 34 151 innbyggere. Det er likevel Hamar som øker mest med 332 innbyggere. Se veksten og nedgangen i din kommune her.

 • Los Bando til 14 land

  Filmen Los Bando er solgt til flere land etter at den ble vist for festivalpublikummet i Berlin denne uka. 14 land ønsker å vise filmen på kino.

  -Det er en bra start på det internasjonale salget, sier produsent Trine Aadalen Lo i Filmbin.