NRK Meny
Normal

– Jeg ser ikke hvem som skal kunne slå meg

Robert Sørlie er den store favoritten før starten går for Femundløpet 2013. Kong Femundløpet jakter sin ellevte seier, men utfordrerne er ikke mindre sultne.

Robert Sørlie 2013

Robert Sørlie, Kong Femundløpet, er sikker på seg selv før årets løp.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg har veldig stor tro på spannet mitt i år og jeg er også i god form, sier Robert Sørlie og gliser.

Brannmannen fra Hurdal er den eneste som har deltatt i alle Femundløpene og i fjor kjørte han inn til sin tiende seier. Derfor må han tåle å ha «FAVORITT» stemlpet over hele seg før han torsdag ettermiddag legger ut på den 600 kilometer lange rundtur i Østerdalen.

– Jeg har i alle fall rutinen til å klare å vinne i år også, sier han.

Han har et ungt spann, men de flere av dem er allerede veteraner i Femundløpet og vet hva de har i vente. Og selv om Sørlie selv ikke har kjørt noen lange løp tidligere i år, har hundene hans gått løp og de har vært ute på vidda og løpt lange turer.

– Jeg er ikke her for å være med, jeg vil jo bli nummer én. Femundløpet betyr mye for meg og det er jo ikke uten grunn at jeg har vært med hvert år, sier han.

Jeg ser ikke helt hvem som skal kunne slå meg

Robert Sørlie

Haaland som handler

– Jeg skal gjøre mitt for at dette blir en spennende konkurranse, sier Ralph Johannessen.

Han ble nummer to i fjor, i et løp der det tidlig ble klart at det var de to veteranene det kom til å handle om. Han har aldri vunnet Femundløpet, men i år kan han ha funnet suksessoppskrifta. I stedet for å konkurrere mot samboen Inger Marie Haaland, har han henne med som handler.

– Jeg er med for å holde styr på ham i år, sier hun og ler.

Selv vil han ikke innrømme at det er en kvinne i kulisseene som har manglet, men har allikevel tro på at dette kan være året da han tar den gjeveste plassen.

– Hundene er i veldig god form, og jeg er ikke så verst jeg heller, sier han.

Du kan følge alle løperne her:

Mens Haaland gir hundene massasje, har han selv funnet fram sleden og begynt å pakke den. Han har en seier i Gausdal maraton fra januar og han utelukker ikke en ny Johannessen/Sørlie-duell.

– Hvis ingen av oss får problemer, kan det fort det bli det. Hvis han kjører, kjører jeg og omvendt, vi tør ikke å slippe hverandre så det kan absolutt bli spennende, sier han.

– Du er revansjesugen?

– Vi kjører selvfølgelig alltid for å vinne, men det er viktig å være der og Robert, han er en luring.

Robert skal få frysninger på ryggen. Jeg er her for å vinne.

Ralph Johannessen
Ralph Joannessen og Inger Marie Haaland

Bak enhver suksessfull mann, står en stark kvinne. I år skal Inger Marie Haaland hjelpe samboeren til seier.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Prøver å ikke tenke på de andre

Sigrid Ekran er regjerende verdensmester i langdistanse hundekjøring. Hun ble «rookie of the year» i Iditarod i 2007 og har satt sitt preg på hundekjørersporten i flere år. Etter fjorårets nedtur, er hun ivrig på å gjøre et godt løp i år.

– Nivået er veldig høyt og mange trener veldig godt, så jeg tror mye ligger i taktikken. Jeg prøver å la være å tenke på plasseringer, men vil gjøre et så bra løp som mulig, sier hun.

Konkurrentene ute i løypa prøver hun å ikke tenke på.

– Nei, jeg prøver å fokusere på mitt eget løp og mine egne hunder. Kan ikke tenke så mye på de andre som lurer ute i løypa, sier hun.