Hopp til innhold

Lager ribbe til norske fanger i Nederland

Kongsvinger fengsel skal sørge for optimal julestemning til norske innsatte i nederlandsk fengsel. Tirsdag sendes 130 porsjoner ribbe med fly fra Gardermoen.

Lager ribbe til fanger i norsk fengsel i Nederland

REDDER FANGEJULA: Thommas Flikka og Turid Engh ved Kongsvinger fengsel sørger for norsk julemat til innsatte i det norske fengselet i Nederland.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Her er det fin ribbe. Tre store, fine ribbebiter per person. Julepølse, medisterkaker, poteter, surkål, rødkål og tyttebær. En kjempegod fløtesaus. Så her blir det god julemiddag, sier Thommas Flikka, en av fire ansatte ved kjøkkenet i Kongsvinger fengsel.

Tredje år på rad

På grunn av mangel på soningsplasser i Norge har norske myndigheter leid fengselet Norgerhaven i Nederland siden 2015. Fengselet har plass til 242 innsatte. I norske fengsler kan de innsatte få ribbe på julaften. Da måtte jo også de som soner i utlandet få det. Kongsvinger fengsel ble spurt om å gjøre jobben. Nå har de sørget for juleribbe til de som soner i utlandet i tre år på rad.

Derfor har kjøkkensjef Turid Engh ved Kongsvinger fengsel kjøla full av julemat. Drøyt 130 porsjoner skal fikse god julestemning hos norske innsatte i Norgerhaven.

– Vi sender det med fangetransporten tirsdag morgen. Da er det betjenter her som tar med seg maten i isoporkasser til Gardermoen, og så går det med flyet derfra, sier Engh.

Tradisjoner

Det er kanskje ekstra stas med god julemat når man sitter i fengsel, mener Engh.

– Jeg tror det er veldig viktig. Det er mange nordmenn som sitter der nede, og da er det rart med tradisjoner og julaften. Da er det viktig med god mat, slik man er vant til hjemmefra.

– Men hvordan lager dere dette så dere får sendt det nedover?

– Det blir laget "sous vide", så vi pakker det inn i poser og vakuumerer det, setter det på kjøla og så går det med flyet på tirsdag.

Sprø svor

Og kjøkkensjefen både håper og tror på sprø svor.

– Vi sender med en liten oppskrift på hvordan de skal varme opp ribba, ta den ut av posen og steke den, grille den litt. Så da satser vi på at svoren blir sprø i år og.

Og naturligvis får de innsatte også norsk juledessert: Riskrem med rød saus.

– Jeg tror det blir veldig godt tatt imot, jeg. Jeg har hørt innsatte som har kommet fra Norgerhaven og som har spist julemat der at de er veldig fornøyde, sier kjøkkensjef Turid Engh.