NRK Meny
Normal

Soppforbund: – Vi står foran en svært god sopphøst

Sopp- og nyttevekstforbundet mener vi er inne i et godt soppår. De merker en økning i både sopp og yngre medlemmer.

Kantarell

POPULÆR: Kantarell er en av Norges mest populære sopper og egner seg godt til matlaging. Dette bildet er tatt i Østfold, hvor sesongen er i full gang.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Høsten ser lovende ut, spesielt for kantarellene. Vi har hatt bra med nedbør i sommer og passe temperaturer, sier Reidun Bråthen.

Hun er daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund og mener årets julivær har vært bra for soppen. Bråthen tror det kommer til å bli et godt soppår over hele landet.

– Vi har fått lovende rapporter fra Tromsø og helt ned til Sørlandet, sier hun.

Torill Sumstad Bronken

FORNØYD: NRK ble med Torill Sumstad Bronken på sopptur. Hun mener det er svært gode soppforhold i år.

Foto: Stein S. Eide

At været har hatt mye å si for soppen merker Torill Sumstad Bronken i Elverum sopp- og nyttevekstforening godt. NRK er med henne på sopptur og hun kan fortelle om bra forhold.

– Jeg har aldri plukka sopp så tidlig på året før. I år plukka jeg steinsopp tidlig i juni, sier hun.

Trendy blant gamle og unge

Både Bråthen og Sumstad Bronken forteller at det har blitt trendy å plukke sopp i skogen.

– Det er veldig i tiden med kortreist mat. Vi ser at pågangen av nye medlemmer er stor. Så langt har 450 meldt seg inn i år og mange av disse er unge, sier Reidun Bråthen.

Torill Sumstad Bronken har plukka sopp i snart tretti år. Hun synes det er gledelig at interessen er økende.

– Du fyller en kurv med sopp mye fortere enn med bær. Så kan du gå hjem, rense og putte dem i panna og så har du et måltid.

Hun ber likevel både gamle og nye sopplukkere huske at en del sopper er giftige.

– Du må vite hva du plukker. Dersom du er usikker er det soppkontroll som gjelder, sier hun.

Møter motstand

Selv om Sopp og nyttevekstforbundet melder om en lovende sopphøst, møter de motstand fra Hans Myhre i Hexeringen soppforening. Han har fått rapporter om lite sopp på Hedmarken og i Gjøvikområdet.

– Det er lite matsopp å finne nå. Vi ser tegn på at det er noe på gang, men det er jo september som er soppmåneden, da, sier han.

Toril Sumstad Bronken er svært fornøyd med å kunne plukke sopp allerede nå.

– Det hender jeg våkner om morgenen og tenker at jeg skal gå et spesifikt sted. Det slår aldri feil, da er det alltid noe å finne. Jeg tror det er jaktinstinkt, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.