NRK Meny
Normal

Sønnene til kidnappet mann får hjelp i Lillehammer

En 19-åring og hans 15 år gamle bror får støtte og hjelp av Lillehammer kommune, mens faren deres er på flukt i Afghanistan. – Vi gjør det vi kan for å hjelpe guttene, sier ordfører Espen Johnsen.

Lillehammer kommune gir støtte til sønnene til en mann, som vi møtte i Østnytt i går kveld. Mannen er på flukt i Afghanistan, etter at han skal ha blitt kidnappet av Taliban.

Mannen ber om hjelp til å komme hjem til Norge, og ber norske myndigheter om å beskytte hans afghanske kone.

Sønnene er bekymret for faren

Sønnene på 19 og 15, som bor i Lillehammer, er veldig bekymret og redde for faren, og håper han får hjelp, slik at han kan komme hjem til Lillehammer.

– Det er ikke godt å tenke på at han har det så fryktelig, sier eldstesønnen.

Guttene får nå nødvendig hjelp av kommunen, som tidlig ble klar over situasjonen.

Espen Johnsen

Ordfører i Lillehammer, Espen Johnsen, sier sønnene får hjelp av kommunen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– De er i en vanskelig situasjon, men vi følger dem opp, sier Espen Johnsen.

– Den yngste sønnen er mindreårig og går på skole. Han følges opp og hjelpes av blant annet barnevernet og skolen. Vi skal være sikre på at han har det så bra som han kan ha det i denne situasjonen, sier Espen Johnsen.

Den eldste sønnen på 19 år jobber i hjemmehjelpstjenesten i Lillehammer kommune og får støtte av arbeidsgiveren sin.

Amnesty har sett på saken

Det er lite i saken som Amnesty International kan ta stilling til. De kan ikke verifisere om det er Taliban eller andre aktører som utøver volden mot mannen, som vises på videoen.

For mannen gjelder det nå å få sin kone i sikkerhet, før han selv vil forsøke å komme tilbake til Lillehammer.

– Med forbehold om at det er flere sider i saken som vi ikke har kjennskap til, så anbefaler vi ambassaden i Kabul om å bistå mannens kone i å få møte representanter for en afghansk menneskerettighetsorganisasjon, som vil ha det beste utgangspunktet for å kunne vurdere hennes sikkerhetssituasjon der hun er, og som vil kunne bidra til å gi henne beskyttelse dersom det er behov for det, uttaler seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty International i en epost til NRK Hedmark og Oppland.

UD har kontakt med mannen

UD tar saken på alvor og har løpende kontakt med mannen, opplyser underdirektør i UD, Frode O. Andersen.

Mannen er ikke norsk statsborger, men har permanent oppholdstillatelse i Norge. Kona er afghaner, og derfor er det vanskelig for UD å gjøre noe for henne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

 • Fyrte opp ute på verandaen

  Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK