NRK Meny
Normal

Innlandets beste sykkelturer

Vil du bli glad og samtidig oppleve naturen på nært hold? Ta en sykkeltur i Innlandet i sommer.

Idylliske turveier helt sør på helgøya

Idylliske turveier på Helgøya i Ringsaker med Mjøsa i bakgrunnen.

Foto: Øyvind Wold / Privat

– Hedmark og Oppland har landets beste områder for tursykling, sier Øyvind Wold.

Sykkelentusiasten har tråkket land og strand rundt og blant annet skrevet bøkene «På sykkel i Oslo» og «På sykkel i fjellet». På oppdrag fra NRK deler han nå sine beste turer med deg.

Se hans anbefalte turer under:

Øyvind Wold: - Sykling bidrar til sinnets munterhet.

– Jeg vil gjerne dele turtipsene fordi det er sjelden jeg møter noen på disse turene i Rendalen, Finnskogen eller Hedmarksvidda. Kanskje dette kan bidra til at det kommer flere og sykler.

– Hvorfor skal vi sykle?

– Sykling er den beste måten å se Norge på. Det er den mest behagelige måten å holde seg i form på og «bidrar til sinnets munterhet», du blir alltid glad av det, sier Øyvind Wold.

fra turveien rundt sjusjøen

Sjusjøen byr også på fine turveier for syklister.

Foto: Øyvind Wold / Privat

Sykling passer for alle

– Målet er å spre den gleden jeg kjenner ved å sykle ute i naturen og spre kunnskap om fine og vakre steder man kan ferdes for å få naturopplevelser, helse og velvære.

Øyvind Wold er opptatt av å spre gleden med at sykling passer for alle.

troll-løypa, gudbrandsdalens østside

Blir bakkene for bratte, er det greit å trille sykkelen litt. Troll-løypa i Gudbrandsdalens østside.

Foto: Øyvind Wold / Privat

– Når sykling presenteres i norske medier så er det ofte i forbindelse med smerte under ritt som Birken, Trondheim-Oslo og Tour de France. Det skal være så hysterisk tøft og vanskelig, men sykling er for alle, sier sykkelskribent Øyvind Wold.

– Senk skuldrene, glem pulsmåleren og nyt turen, så vil du merke at du kommer i godt humør, sier Øyvind Wold, som selv sykler ca. 7000 km årlig.

Innlandet – et eldorado for sykling

- tollevshaugen seter, grimsdalen

Tollevshaugen seter i Grimsdalen.

Foto: Øyvind Wold / Privat

Sykkelentusiasten framhever Hedmark og Oppland som de fineste og største områdene for sykling.

Øyvind Wold har på oppfordring fra NRK kommet med sine tre på topp sykkelturer i kategorier fra «barnevennlige turer» til «villmarksturer».

Les og velg deg én eller flere turer du vil teste i sommer.

Tre barnevennlige turer

 • P-plassen i Veodalen til Glitterheim, Jotunheimen, 16 km t/r.
  Kjør inn via Randsverk sør for Vågå. Svært lett tur, bilfri, inn blant isbreer og dramatiske totusenmeter i Jotunheimen, ingen bratte bakker, kan kombineres med fottur mot Glittertind.

  fra mysuseter på vei mot rondvassbu

  Lettsyklet vei fra Mysuseter på vei mot Rondvassbu.

  Foto: Øyvind Wold / Privat

 • Mysuseter – Rondvassbu 26 km t/r.
  Kjør opp via Gudbrandsdalen og ta av ved Otta. Lett tur, bilfri, inn i en av Norges kanskje aller fineste fjellpanoramaer, en rekke korte fotturer man kan ta fra Rondvassbu, stedet tilbyr også overnatting.
 • Grimsdalshytta – Stakstoseter, Grimsdalen t/r 22.
  kjøre fra Atndalen, eller Dovre. Svært lett tur, med unntak av den siste bakken opp mot Grimsdalshytta på returen er grusveien nesten helt flat vei langs Grimsa-elva, dyr på beite, flere fine rasteplasser og utsyn mot Rondane.
  på vei fra brumunddal til tingnes på neshalvøya

  På vei fra Brumunddal til Tingnes på Nes-halvøya i Ringsaker.

  Foto: Øyvind Wold / Privat

Tre turer til serveringssteder/overnattingssteder

 • Elgå–Svukuriset, Femundsmarka, 20 km t/r.
  Lett tur, bilfri, lettkupert grusvei langs innsjøen, før det stiger noe den siste kilometeren til Svuukriset som er en særs trivelig turistforeningshytte, flott utsikt over Femunden.
 • Nordseter–Pellestova, Hafjell, 12 km.
  Lett tur på lettkupert fjellvei inn til en av den norske fjellheimens største og fineste serveringssteder, åpent landskap forbi flere innsjøer, fin introduksjonstur til Lillehammer og Øyerfjell, mulig å avslutte med å sykle lange nedoverbakker fra Pellestova til Øyer.
 • Atndalen–Dørålseter, Rondane, 26 km t/r.
  Lett til middels krevende, stedvis litt grov grus, egner seg mindre for barn med sykler med 20-tommers hjul. Turen har flere motbakker i starten, blir lettere etter hvert, man tråkker rett inn blant stortoppene i Rondane, der man får se den dramatiske nordsiden av blant annet Høgronden og Midt-Ronden.
  døråldalen, på vei mot dørålseter

  Døråldalen, på vei mot Dørålseter i Rondane

  Foto: Øyvind Wold / Privat

Tre undervurderte sykkelområder

sykkelskilt

Hedmark og Oppland har milevis med sykkelstier, der du slipper å møte biler.

Foto: privat
 • Hedmarksvidda, platå mellom Hamar, Sjusjøen, og Elverum.
  God plass, mulig å sykle på flere utsiktspunkter mellom 700 og 800 meters høyde, ikke mange muligheter for rundturer, men ved å bruke kjerrevei og kort stipartier kan man å lage flere og lengre rundturer på grus. Mulig å fortsette nordover og over i Åstdalen, i retning for eksempel Sjujsøen eller Hornsjø.
 • Finnskogen, øst for Glomma og sør for Elverum, enormt skogområde nesten uten bebyggelse, mange innsjøer, flere vassdrag å følge, spennende historie om fins innvandring, stort nettverk av grusveier, for det meste i praksis bilfritt, flere lite brukte ubetjente DNT-hytter å overnatte på, generelt veldig lettsyklet. NB nettverket av skogsbilveier er enormt og det er lite skilting–ta med kart!
 • Rendalen, en kommune på over tre tusen kvadratkilometer med fjell, innsjøer, myrer, gammel furuskog, store lysende tepper med lav og mose, stillhet og villmarksfølelse. Spennende blindveier, lange partier med sykling over tregrensa, flotte utsiktspunkter, enkelt å kombinere sykling med lette og korte fotturer til topper på 12–1300 meters høyde.

Tre anbefalte treningsturer

 • Ljøsheimrunden fra Sjusjøen, 45 km.
  «En smak av Birken», middels krevende tur der man følger drøye to mil av ritt-traseen, inkludert den beryktede «Rosinbakken» og det attraktive strekket over vidda fra Aksjøen til Sjusjøen.
 • Einunndalen rundt, Folldal, 7 mil.
  Luftig og variert fjellrunde, middels til noe krevende, via Folldal tettsted, Dalholen, Flåmsetrin, Fundin, og Grimsbu, blanding av grus og asfalt, sykler langs flere landskapsvernområder ved Einunna-elva, dyr på beite, flere setre, servering på Romsdalssetra, utsikt til Dovrefjell, Knutshø og en rekke fjell i grensetraktene mot Oppdal.
 • Vaset- Tyrisholt-Nøsen-Grønnsennstølen-Vaset, Valdres, 5 mil. Middels krevende tur i storslange omgivelser i Valdres, attraktiv fjellrunde med mye åpent fjellterreng, større og mindre innsjøer, levende setre og seterdrift, utsikt blant ut over Storfjorden og inn i Hemsedalsfjella.
  kakkeldalen i folldal

  Du kan sykle langt uten å se andre mennesker, her i Kakkeldalen i Folldal

  Foto: Øyvind Wold / Privat

Tre toppturer

 • Natrudstilen (1058 moh.), Ringsaker kommune.
  Ganske lett tur om man starter ved Sjusjøen, toppen ligger rett sørøst for selve sjøen. Grusvei et stykke oppover, kjerrevei/bred sti mot toppen. Belønning med overraskende god utsikt–og servering fra kafeen på Brannvakthytta i sommerferien. Mulig å sykle ned traseen i Natrudstilen alpinanlegg på returen.
 • Nevelfjell (1089), Lillehammer kommune.
  Middels krevende, tre kilometer på kjerrevei og sti om man starter ved østenden av Nevelvannet (ca. 16 km å kjøre fra Lillehammer), morsom og overkommelig utfordring for dem som har litt erfaring med teknisk sykling, kan eventuelt kombineres med retur via sti ned til Pellestova (servering) og grussykling rundt Reinsvatn tilbake til Nevelvannet. Fulldempet sykkel en fordel, men ikke påkrevet.
 • Blåhø (1618 moh.), Vågå kommune.
  Krevende tur på grus, 15 km en vei, med lange bratte strekk, dette er ikke en hyggetur men en utfordring! Belønningen er enorm utsikt fra toppen i klarvær–og selvfølgelig en susende retur ned til Vågå.

Tre villmarksturer

sykling i grimsdalen

Sykling i Grimsdalen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Foto: Øyvind Wold / Privat
 • Øvre Rendal sentrum–Sølensjøen, 35 km.
  Krevende tur, mye stigning, flere koselige setergrender underveis, en tur i ganske øde omgivelser–inntil man kommer fram til Fiskevollen, et stort tradisjonsrikt innlandsfiskevær nede ved Sølensjøen.
 • Alvdal-Sølndalen-Breisjøen, 35 km.
  Middels til krevende tur på blindvei i den lite besøkte Alvdal Vestfjell nasjonalpark, bratt i starten, åpent fjell-landskap siste halvdel av turen, kommer tett innpå den mektige Stor-Sølen på 1827 meters høyde, den høyeste i nasjonalparken.
 • Åkrestrømmen-Renåsetra-Osdalen, Osensjøen, 75 km.
  Middels krevende tur, svært bratt start, etter at man tar av fra fylkesvei 217 ved Renåvangen er man i villmarka, her kan du oppleve å sykle videre langs hele Osa-elva til Nordre Osen ved Osensjøen uten å møte en bil eller et menneske.

NB: Ingen butikker eller organisert overnatting mellom Åkrestrømmen og Osensjøen–ta med campingutstyr, masse mat og nyt stillheten underveis!

Skafferiet, Helgøya i Ringsaker

Skafferiet kafe på Helgøya i Ringsaker byr på hjemmebakte kaker.

Foto: Øyvind Wold / Privat