Solveig (71) og Odd (82) gir bort huset sitt til hjemløse katter

KONGSVINGER (NRK): Paret har tatt vare på hjemløse og uønskede katter i mange år. Nå har de bestemt seg for å testamentere huset sitt til kattene.

Solveig Svingen og Odd Hemstad har testamentert huset sitt til hjemløse katter

MANGE KATTER: Akkurat nå har Solveig Svingen og Odd Hemstad har fem katter hjemme i huset sitt i Kongsvinger. – Vi hadde flere før, sier Odd.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Solveig Svingen og Odd Hemstad fra Kongsvinger har tatt vare på hjemløse, gamle og uønskede katter i flere år. Det arbeidet ønsker de at skal fortsette, også etter at de selv ikke lever lenger.

Derfor har de bestemt seg for å testamentere huset sitt til katter og Dyrebeskyttelsen.

– Hva i all verden skal vi bruke alt dette til når vi ligger under flere fot med jord?, spør Odd Hemstad.

Det var avisa Glåmdalen som først skrev om det katte-glade paret.

Solveig Svingen og Odd Hemstad har testamentert huset sitt til hjemløse katter

Odd Hemstad forteller at det er fint å ha så mange katter. – De får tiden til å gå, sier han.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Vanskelig om vinteren

Engasjementet for hjemløse katter startet en vinter for mange år siden da Odd fant flere katter som hadde gjemt seg inne i garasjen hans for å holde varmen.

Solveig Svingen og Odd Hemstad har testamentert huset sitt til hjemløse katter

SUSSI: Etter at eieren til Sussi døde kom den nå 16 år gamle katten til Solveig og Odd i beredskapshjem.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Da ble vi sinna. Katter har jo like mye smerter og like mange sanser som oss mennesker, men det er ingen som hjelper dem. Da tenkte vi at vi måtte prøve, sier han.

Derfor åpnet han og samboeren Solveig hjemmet sitt for de firbente kjæledyrene.

– Nå har vi bare fem katter, men vi har hatt mange opp igjennom tiden. Jeg har ikke ført noen dagbok, så jeg er ikke helt sikker på hvor mange det har blitt, sier Hemstad.

– Kommer godt med

Styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark, Hilde Fladeby, forteller at det er veldig uvanlig at de får folk sine hus i gaver, men at det kommer veldig godt med i deres arbeid for å gi hjemløse og syke katter nye hjem.

– Det er kjempespesielt. Vi er veldig glade for at de velger å gi oss den gaven. Vi har et ønske om et hjelpesenter for dyr, men det er ganske vanskelig. Derfor håper vi at dette kan hjelpe oss litt framover, sier Fladeby.

Styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark, Hilde Fladeby

Styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark, Hilde Fladeby, forteller de ikke får så mye penger inn, og at de derfor setter veldig pris på gaven fra Solveig Svingen og Odd Hemstad.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Om det vil bo katter i huset også etter at Dyrebeskyttelsen overtar det er imidlertid ikke sikkert.

– Det blir ikke noe hjelpesenter her i huset. Vi kommer nok til å selge det og kanskje kommer pengene til å bli brukt på å få ordnet et hjelpesenter et annet sted. Pengene kommer uansett til å gå til kattene vi har i Hedmark, sier Fladeby.