Solgte huset og bygde motormuseum

Bjørn Monsbakken i Løten solgte hus og hytte for å få oppfylt drømmen om et eget motorhistorisk museum. Nå får han endelig vist fram skattene sine.

Bjørn Monsbakken (59) fra Romedal elsker gamle biler og motorsykler. I mer enn tretti år har han samlet og pusset opp gamle kjøretøyer. Samlingen består av mer

Bjørn Monsbakken

Motormuseet inneholder også rundt 80 tohjulinger.

Foto: Stein S Eide

enn førti spesielle biler av ulike merker fra 1930-tallet og framover. I tillegg har han også over åtti motorsykler, mopeder og scootere.

– Før stod de spredt rundt på låver og ulike lagre, men nå har jeg endelig fått alt på en plass og det er mye bedre å få muligheten til å vise dem fram, sier han.

For å få realisert drømmen sin om eget motormuseum måtte han selge både hus og hytte.

– Det stemmer, for å få dette på plass måtte jeg gjøre det, sier han.

Ingen pølser - bare plugger og stifter

BP-stasjon Ådalsbruk

Bensinstasjonen fra 1949 på Ådalsbruk er restaurert, slik den var på 60-tallet.

Foto: Stein S Eide

For to år siden kjøpte han den nedlagte BP-bensinstasjon fra 1949 med tilhørende verksted på Ådalsbruk.
Bensinstasjonen er restaurert og framstår som en BP-stasjon fra 60-tallet.

– Her selger vi ikke pølser, her selger vi plugger og stifter, sier han.

I det gamle verkstedet har han pusset opp to etasjer med utstillinger. I tillegg har han innredet en kafé i sekstitalls stil og et landhandleri.

Monsbakken har brukt seks millioner kroner og all sin fritid de siste to åra på å få oppfylt drømmen om eget motorhistorisk museum.

Startet med tyske biler

Interessen for å samle har Bjørn Monsbakken hatt hele livet og det startet med en forkjærlighet for det tyske bilmerket NSU.

Monsbakken viser stolt fram en rødlakkert NSU Prinz med wankelmotor fra 1965, som bare har gått 23000 km. (Se bildegalleriet).

Samlingen av veteranbiler inneholder også spesielle modeller av en lang rekke andre bilmerker som Mercedes, Opel, Peugeot og BMW.

Alle bilene er oppusset og i kjørbar stand. Bilene har han kjøpt i både Norge, Sverige og Danmark. NSU-entusiasten syns gamle biler har mer sjel enn nye.

Hvor mange biler han har hatt opp gjennom livet husker han ikke.

– Nei, jeg husker ikke fordi jeg har kjøpt og solgt så mange, sier han.

Rariteter

Radiosamling

Bjørn Monsbakken har også en samling gamle radioer

Foto: Stein S Eide

Det nye private museet på Ådalsbruk er enestående og rommer ikke bare motorhistoriske gjenstander, men alskens rariteter som gamle radioer, barnevogner, modellbiler, symaskiner og separatorer. I tillegg finner vi blant annet en vedfyrt varmtvannsbereder, en modelljernbane og en fullt innredet gammeldags landhandel.

Hvorfor denne samlemanien?

– Jeg syns det er gøy å ta vare på gamle ting, da!

Museet åpnet i høst og museumsdirektøren er fornøyd med besøket til tross for at museet ikke har vært markedsført.

Hvor mye han har brukt på å samle, vet han ikke.

– Nei, det har jeg aldri turdt å regne på, sier han.

Pusser opp

På verkstedet står det flere gamle bilvrak, som han skal pusse opp og sette på plass i museet. Monsbakken regner med å bruke all sin fritid på museet framover

– Jeg blir aldri ferdig med dette, jeg må hele tida forandre litt, slik at det blir attraktivt å komme tilbake, avslutter han.