NRK Meny
Normal

Lager teater om soldater som kommer hjem

Alt er som før, men ingenting blir noen gang slik det var. Teater Innlandet lager teater om soldaten Thomas, kona Line og utfordringene familien utsettes for.

Jo Adrian Haavind spiller hjemvendt soldat

Jo Adrian Haavind spiller hjemvendt soldat.

Foto: Gisle Bjørneby/Teater Innlandet

Thomas er en av de heldige. Han kommer hjem. Der er alt slik det var før han dro ut. Samtidig føler han at ingenting er slik det var. Thomas er forandret i hodet. Det merker ikke minst kona, Line. Stykket handler om et forhold som holder på å gå i stykker, hva krig gjør med verden, og ikke minst hva den gjør når den trenger seg inn i hjemmet.

Om to uker er det premiere. Teater Innlandet har satset utradisjonelt, fått spesialskrevet et stykke og skal ha premiere i Jørstadmoen militærleir. Resultatet håper de skal bli både diskusjon og økt forståelse for veteraner som har vært i utenlandsoppdrag for Norge.

De er det mange av. 7000 nordmenn har kjempet for Norge i Afghanistan. Alle har en historie med seg hjem.

Regisør Gard Eidsvold

Regisør Gard Eidsvold.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Gard Eidsvold er innleid regissør på oppsetningen. Han er begeistret over det han opplever som en svært kompetent skuespillergjeng å jobbe med. Selv har han fått økt forståelse for både seg selv og Forsvaret.

– Jeg har aldri møtt maken til teaterhus. Teater Innlandet har stor profesjonalitet, sier Eidsvold.

Og legger til:

– For mange er krig bare tall. For dem som har deltatt er det noe helt annet. Det håper vi å få fram gjennom en forestilling med håp, sier Eidsvold.

Hvordan få publikum inn i en militærleir

Gleder seg til premiere: Representater for Jørstadmoen og Teater Innlandet

Gleder seg til premiere: Representater for Jørstadmoen og Teater Innlandet.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Når stykket "Inntrengere" har premiere på Jørstadmoen byr det på utfordringer for både Teater Innlandet og Jørstadmoen. Folk må oppgi navnet sitt for å komme inn i leiren, og slikt spør teaterarrangører sjelden etter.

– Vi håper uansett at teaterstykket vil gi folk et spark i sjelen, og det setter i gang prosesser hos publikum, forteller Mari Brovold Owen, markedssjef i Teater Innlandet.

Hun får støtte fra tidligere Afghanistan-veteran

Tidligere Afghanistan-soldat, Christian Linnerud Tømte

Tidligere Afghanistan-soldat Christian Linnerud Tømte.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Christian Linnerud Tømte fra Lillehammer. Han har vært i tjeneste i to omganger i Afghanistan, og tror både soldater, og omgivelsene til tidligere soldater, vil kjenne seg igjen i stykket.

– Det er ikke så lett å engasjere seg i omgangssyke hjemme, når en selv er midt i en krigssone, sier Tømte, som et eksempel på hva som gjør det vanskelig å kommunisere når omgivelsene er så forskjellige.

Forsvaret synes det er fint med teater

Forsvaret synes det er fint å få kunstneriske blikk på seg gjennom et teaterstykke. Det sier Randi Ellingsberg. Hun er familie- og veterankontakt i militærleiren på Jørstadmoen.

Nå gleder hun seg til premiere, og er spent på hvordan publikum kommer til å reagere.

Spent er også regissør Eidsvold.

– Men med så dedikerte skuespillere ligger alt til rette for at det kan bli en interessant, viktig og spennende forestilling, sier regissøren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkulykke i Gran

  En bil har kjørt av vegen ved Hoelslinna i Gran. Nødetater er på veg til stedet, men personen som var i bilen skal ha kommet seg ut, opplyser politiet.

 • Flugstad Østberg nummer tre

  Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik ble nummer tre under dagens 10 kilometer klassisk i Finland. Hun var 17 sekunder bak Marit Bjørgen som vant. Charlotte Kalla ble nummer to.

  Ingvild Flugstad Østberg på Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Dårlig hopp for Kokslien

  Kombinertløperen Mikko Kokslien fra Lillehammer klarte ikke å nå opp i teten i dagens hopprenn i verdenscupen i Finland. Kokslien hoppet 121 meter og må starte hele 3.22 minutter etter lederen Akito Watabe i langrennet.