Sol deg ferdig, for nå kommer regnet!

Finværet som har prydet store deler av landet den siste tiden, ender brått for mange i Sør-Norge i slutten av helga. Får du ikke nok av sola, er Syden eller Nord-Norge muligens svaret.

Venninner på tur i Rondane

JUBLET FOR VÆRET: Elisabeth Knudsen (t.v.) og Merete Rørvik har hatt godværet med seg i Rondane, men det kan fort endre seg nå. Sola vil i løpet av helga forsvinne fra store deler av Sør-Norge. Nordlendingene kan dog glede seg til flere varme sommerdager.

Foto: Geir Olav Slåen

Venninnene Elisabeth Knudsen fra Arendal og Merete Rørvik fra Oslo storkoser seg på fjelltur i Rondane. Her har sola vært med dem helt fra starten på Hjerkinn.

– Vi har til og med fått nakenbadet på turen. Det gikk veldig fint, for det var så kaldt i vannet at vi måtte opp igjen med en gang, ler damene.

De har vært innom Grimsdalshytta og Dørålen, og skal avslutte turen på Rondvassbu.

Men.

Godværet som har strålet flere steder i Sør-Norge den siste tiden går mot sin foreløpige slutt før helgen er omme. Sørg for å ha sydvest og paraply klart til bytte for badebukser og solbriller.

– Vi kan vente oss nedbør utover dagen i morgen. Det bygger seg opp nordfra, og går gradvis sørover i landet, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Meterolog Eldbjørg Moxnes

VARSLER REGN: Østlandet og store deler av Sør-Norge vil i løpet av helgen miste solen til fordel for regnet, melder statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Foto: PRIVAT

Kraftige regnbyger

Hun kan fortelle at de som bor på Østlandet, og i store deler av Sør-Norge nå bør benytte det siste av solen.

– Det ser ut som det blir veldig fint i hele dag, med høye temperaturer. Det samme gjelder først på dagen i morgen, før det utover kvelden kommer regnbyger. Disse bygene er kraftige, og natt til mandag kan det også ventes torden i store deler av landet, forteller Moxnes.

Dette regnet er ventet å vare i flere dager. Moxnes tror likevel ikke at dette er den siste dagen med mulighet for sol, bading og herlige sommerdrinker i Norge.

– Temperaturen vil utover uka gradvis synke i forbindelse med nedbøren. Jeg tror likevel at det ikke er den siste sommerdagen. Selv om vi får en våt periode nå, er vi ennå ikke i august, så det er for tidlig å utelukke flere flotte soldager, mener Moxnes.

Bading Sveastranda, Gjøvik

HOPP UT I DET: Siden det kan være en stund til neste gang man får se temperaturer over 20 grader, kan det være lurt å gjøre som Tommy Danielsen, og ta seg et bad. Her fra Sveastranda i Gjøvik.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Dra til nord

Dersom du ikke får nok av den norske sola, er ikke bare Syden svaret. Statsmeteorologen råder også til å se mot nord. Hvis ikke, sørg for å ha rennene åpne.

– Det ser ut som om finværet nærmest byttes mellom de to landsdelene. Nord-Norge går nå inn i en fin periode, så de som har mulighet til å reise så langt, får nok se mye til solen dersom de tar seg en tur dit. De som blir værende der det nå har vært sol, må nyte det siste av den, men passe på å åpne renner før regnet kommer.

Temperatur, yr.no

LAVERE TEMPERATURER: Flere steder i Norge vil oppleve skyer og lavere temperaturer søndag kveld og mandag.

Foto: Skjermdump, yr.no

Det har de siste dagene vært stor brannfare på Østlandet, i Telemark og i Aust-Agder.

– Det er fortsatt tørt og brannfare, men dersom nedbøren som nå er varslet kommer, kan faren for brann bli avsluttet, sier Moxnes.