NRK Meny
Normal

Snøryddemaskinen fra Gjøvik vant designpris

Denne maskinen måkte bokstavelig talt alle konkurrenter til side og stakk like godt av med hedersprisen for godt design.

Den nye snøryddingsmaskinen fra Øveraasen på Gjøvik er nominert til å motta årets hederspris for god design her i landet.

IMPONERENDE: Da de tidligere i år ble nominert til designprisen for sine nyutviklede snøryddemaskiner, besøkte NRK selskapet Øveraasen AS på Gjøvik og lagde reportasjen du her kan se.

Prisen ble delt ut i forbindelse med Designdagen som ble arrangert onsdag. Det er Norsk Designråd som står bak utdelingen. Bedriften Øveraasen AS på Gjøvik fikk sammen med Eker Design prisen for sine innovative snøryddemaskiner.

– Dette er en modig designjobb for en liten og tradisjonsrik bedrift på Gjøvik. Sammen med Eker Design har Øveraasen laget en snøryddemaskin verden aldri har sett maken til før, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd, ifølge en pressemelding.

NRK har også tidligere omtalt snøryddemaskinene fra Øveraasen. Det var en fornøyd sjef for familiebedriften Øveraasen som kunne ta imot heder og ære:

– Design er nødvendig for å hevde seg i et hardt konkurranseklima. Da holder det ikke at produktet ditt er teknisk bra alene. Design har hjulpet oss å få ned produksjonskostnadene og samtidig utvikle en mer driftssikker og servicevennlig snørydder som du snart finner på flyplasser over hele verden, sa administrerende direktør Thor Arve Øveraasen i forbindelse med utdelingen, ifølge pressemeldingen.

Innovative designprosjekt

Hedersprisen for godt design er en av Norges ledende utmerkelser som gis både til bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere til å investere i designmetodikk for å øke konkurranseevne og verdiskapning.

Familiebedriften fra Gjøvik har hatt motorproduksjon i over 100 år og har spesialisert seg blant annet på snøryddeutstyr som selges til store flyplasser over hele verden.

Øveraasen Snowremoval Systems ble nominert til designprisen med en snøryddemaskin for flyplasser. Norsk Designråd mener den nye snøryddemaskinen er en nyvinning innenfor miljø, vedlikehold og snørydding. I tillegg til sitt oppsiktsvekkende utseende skal motoren i maskinene bruke 10-12 prosent mindre drivstoff enn tidligere, og utskille renere eksos.

Kathrine Lønstad og Cosmin Cioroiu fra Gjøvik vant Åpen klasse i designkonkurransen Unge talenter under Designdagen. De to vant prisen for en matte som får eldre på beina igjen etter fallulykker.