Slutt på Lillehammer-staver

Swix Sport i Lillehammer flytter produksjonen av skistaver til Litauen. 15 ansatte kan miste jobben.

- Vi er i et marked med hard konkurranse, og da må vi sørge for at vi har et like godt utgangspunkt som konkurrentene våre. 

Det sier administrerende direktør Randi Sætherhagen, som er redd for å bli forbigått av andre produsenter.   

 

SWIX
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

- Nå må vi se framover. På mandag skal vi se om vi kan omplassere eller finne løsninger til som mister jobben. 

- Hvor mange må gå?

- Det vet vi ikke ennå.

Lange tradisjoner

Produksjon av skistaver har lange tradisjoner i Lillehammer. Alt i 1950 grunnla Trygve Liljedahl stavfabrikk i byen. Den eksisterte til 1974, da dengang svenske Swix overtok Liljedahls stavfabrikk.

Siden den gang er Swix blitt norsk, og spekteret av sportsartikler som blir produsert ved Swix Sport på Lillehammer er kraftig utvidet. Men de økonomiske resultatene har varierert tildels kraftig med fra store overskudd i for eksempel 2003 og 2004 til et betydelig underskudd på nærmere 11 millioner i fjor.

Det har vært en kjent sak i flere år at nettopp stavproduksjonen kanskje er den største økonomiske utfordringen for Swix. Derfor flyttet selskapet produksjonen av de lette konkuransestavene av karbon til Kina for ett og et halvt år siden.

Sparetiltak

Men det var åpenbart ikke nok. I forrige uke ble det kjent at nye sparetiltak sto på dagsorden, og at ett av alternativene var å flagge ut resten av, eller deler av den resterende stavproduksjonen til utlandet.

Det er knallhard konkurranse på verdensmarkedet også når det gjelder noe så urnorsk som en skistav. I skisportens hjemland koster det åpenbart for mye å lage skistaver, noe den tradisjonsrike stavfabrikken på Lillehammer nå får merke.