NRK Meny
Normal

Slutt for rehabiliteringssentre

Rehabiliteringssentrene Grande og Tonsåsen har fått avslag på ankene. Dermed fornyes ikke avtalene med Helse Sør-Øst og institusjonene går en usikker fremtid i møte.

Ikke videre drift Tonsåsen og Grande.

Driften på Tonsåsen og Grande vil bli veldig annerledes enn i dag. Ingen av de to rehabiliteringssentrene får ny kontrakt med Helse Sør-Øst.

30 institusjoner innen spesialisert rehabilitering har fått ny kontrakt med Helse Sør-Øst. 32 ulike institusjoner søkte, og Grande og Tonsåsen var de to eneste som ikke fikk fornyet kontrakt, skriver H-A.

Bakgrunnen for avslaget er at Helse Sør-Øst har hatt en samlet vurdering av alle tilbudene, hvor kvalitet og pris er de viktigste kriteriene. Og Grande og Tonsåsen nådde ikke opp i konkurransen med de andre.

Les også: Mot nedleggelse for rehabiliteringssentre

Mister jobben

Grande fikk først beskjed om at kontrakten ville bli avsluttet i oktober. De valgte å anke vedtaket, men i det endelige avslaget var svaret klart.

Tonsåsen Rehabilitering

Tonsåsen rehabiliteringssenter går i likhet med Grande en usikker fremtid i møte.

Foto: Tonsåsen Rehabilitering

Det jobber 57 personer ved Grande og alle er nå sagt opp. Oppsigelser vil også skje på Tonsåsen.

– Det er vanskelig å forholde seg til dette når vi har kø av pasienter som trenger rehabilitering. Det er bruk for tjenestene våre, så derfor forsvinner et viktig rehabiliteringstilbud, sier Edel Krøll, daglig leder ved Grande.

Leter etter nye nisjer

Ledelsen ved Grande ser nå på andre måter å drive videre på, og er innstilt på å tenke helt nytt for å ha videre drift. Et fåtall av de ansatte kan kanskje få nye stillinger ved Grande, men de aller fleste må ut på arbeidsmarkedet.

– Vi kommer til å drive de private tjenestene våre videre, men rehabiliteringen vil opphøre. Treningssenter og livsstilskurs vil fortsette og vi vil også satse på overnattinger, catering og ferieopphold. For å overleve må vi prøve å finne nisjer i private tilbud, tror Krøll

Grande startet opp som rekreasjonshjem i 1951 og ble rehabiliteringssenter i 2004. De tar imot mellom 500 og 600 pasienter i året som er hjerteopererte, hofteopererte, politipasienter eller de som trenger hjelp til smertelindring.

På Tonsåsen er det også usikkert hvordan videre drift vil foregå.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Dømt til fengsel

    Åtte menn er i Oslo tingrett dømt til fengsel mellom to og tolv år for å ha smuglet over 300 kg med narkotika. De ble stoppet i Kongsvinger for to år siden.

  • Utforkjøring Trysil

    2 personer er sendt til legesjekk, etter utforkjøring på riksveg 25 i Grambolia ved Nybergsund. Ulykken skjedde litt før klokka 11.00. Vegen var stengt en periode, men er nå åpen igjen for trafikk.

  • Trailer veltet i Vang i Valdres

    På E16 ved Kvismoen i Vang i Valdres har en semitrailer kjørt i grøfta og veltet inn igjen i vegbanen. Ifølge politiet er det ikke meldt om personskade. Det er snøslaps på stedet og trafikken dirigeres forbi.