Slo 51 år gammel rekord over Besseggen

Aldri har noen løpt så raskt over Besseggen som Tomas Bereket gjorde i dag. Besseggen-løpet er et av flere arrangementer som markerer at DNT lørdag åpner hyttene sine for sesongen.

Tomas Bekeret

Tomas Bekeret slo den 51 år gamle rekorden i Besseggen-løpet lørdag.

Denne helgen har Den Norske Turistforening sommeråpning av alle sine hytter. Med festmåltider, guidede turer og musikkfestival feires det at man for første gang åpner dørene til over 500 hytter i hele landet.

En av de tradisjonsrike arrangementene ved hytteåpningen er Besseggen-løpet, som går fra Memurubu til Gjendesheim.

Helt siden 1963 har Reidar Andreassen hatt rekorden i løpet, med tiden 1.16.48. Lørdag løp Tomas Bekeret (27) i mål med en tid som er ett minutt og åtte sekunder raskere enn det.

– Dette var veldig moro! Det var kjempestemning her da han gikk i mål, sier Kari Merete Horne i DNT.

Populært løp på 60-tallet

Tomas Bekeret, som løper for SK Vidar, har prøvd seg på rekorden to ganger før. I 2011 løp han seg bort i tåkehavet, mens i 2012 manglet det bare et par minutter på den gamle rekorden.

Besseggen-løpet var svært populært på 60-tallet. Da løpet ble startet opp igjen i 2011 hadde det ikke blitt arrangert på mange år, men nå begynner konkurransen å bli kjent igjen. Hele 86 deltakere løp over Besseggen lørdag.

– Vi har vært kjempeheldige med været denne helgen. Vi fryktet både regn, lyn og torden, men det har vi ikke sett noe til. Strålende sol har trukket mange til fjellet i dag, sier Horne.

For i tillegg til de som deltok i eliteløpet lørdag, har det også vært mange andre på Besseggen i helgen.

– Veldig mange er her for å heie på deltagerne i løpet selvsagt, men det er også mange som har gått Besseggen som en tur i dag. Her ved Gjendesheim har de fått grillmat, og det har vært veldig god stemning, sier hun.

Raskere enn Johnsrud Sundby

DNT er glade for å endelig ha kommet i gang med årets sesong.

– Det skal vi feire skikkelig, i tillegg til at vi selvsagt skal feire rekorden i løpet, sier Horne.

Og når det gjelder dagens raskeste, Tomas Bekeret, er det et navn folk bør merke seg, først som sist. Forrige helg slo han både Simen Østensen og verdenscupvinner i langrenn, Martin Johnsrud Sundby i Pinåsløpet.