NRK Meny
Normal

Sliter med senskader etter Utøya

HAMAR (NRK): Mange overlevende fra Utøya sliter med ettervirkningene av opplevelsene for fem år siden. Fagfolk forventer enda flere tilfeller i årene som kommer.

Hovedhuset på Utøya

UTFORDRINGER: Fem år etter Utøya slipper fortsatt ikke opplevelsene taket. I dag er det mange som sliter med å klare jobb og skolegang på grunn av ettervirkninger.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

Kort tid etter terrorangrepet 22.7 advarte eksperter om at mange kunne få senskader flere år i etterkant.

Inger Johanne Reiestad Hansen var bistandsadvokat for over 40 av de overlevende på Utøya. Hun opplever at flere av de man trodde det hadde gått greit med, har kommet tilbake med problemer.

– De strever med jobb, utdannelse og de har fått utfordringer i hverdagen de ikke hadde for et par år tilbake, sier hun. Hun forteller om lærere og barnehageansatte som har måttet sluttet i jobben på grunn av rop og skrik fra barn i lek.

Inger Johanne Reiestad Hansen

BEFARING: Inger Johanne Reiestad Hansen har bistått mange av de overlevende fra Utøya de siste årene. Her er hun på befaring på Utøya i forbindelse med rettssaken.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Tror flere vil søke erstatning

Erstatningssummene til Reiestad Hansens klienter har ligget på mellom 300 000 og 800 000 kroner. Hun regner med at enda flere vil søke voldsoffererstatning i årene som kommer som følge av senskader.

– Det er mange likheter blant de vi har kontakt med. De sliter med post-traumatisk-stress og det gir seg resultat i konsentrasjonsvansker, søvnvansker og problemer med å fungere i det daglige, forklarer hun.

– Ekstrem følelse av frykt

Psykologspesialist Pål Vegard Hagen var del av hjelpeapparatet i Hedmark som hjalp ungdommer som var på Utøya.

– Alle får reaksjoner i tida etterpå og det er helt normalt. Men for mange blir reaksjonene sterke og det kan gå tid før de utløses for fullt. Ungdommene på Utøya opplevde en ekstrem følelse av frykt og den gir ikke lett slipp. Vanlige hendelser i hverdagen kan være nok til å sette i gang en reaksjon, selv mange år etterpå, forklarer han.

Beredskapstroppen i gummibåt på vei til Utøya

MOT UTØYA: Båten med politifolk på vei til Utøya 22. juli i 2011.

Foto: Steinar Frøyshov / NRK

– Må lære seg å leve med det

Enkelte av dem som mente de ikke trengte hjelp, har etter en tid meldt seg med reaksjoner de trenger hjelp til å mestre. Hagen mener påkjenningen de har vært gjennom vil sitte der livet ut, og at det sentrale er å lære seg å håndtere følelsene som dukker opp.

– Ingen som har vært med på noe så voldsomt vil noen gang bli helt ferdig med det. Men man kan lære seg å leve med det. Så at det alltid vil ligge der, betyr ikke at man ikke kan ha en vanlig hverdag og et fint liv.

– Bærer minnene med seg

Trine Lise Stenbakk er traumeterapeut Hamar DPS og har i flere år jobbet med en gruppe overlevende fra Utøya.

– Vi hadde åtte overlevende i gruppeterapi. I terapien tenker vi at det viktigste vi gjør er å skape et miljø for samtale og trygghet. Men i tillegg ønsket vi å tilby informasjon om problemer og gi hjelp til å håndtere problemene i hverdagen. Flere pasienter har blitt symptomfrie, men de bærer minnene med seg.