Slipper å betale bompenger

Innbyggerne på Galterud på grensa mellom Sør-Odal og Kongsvinger slipper å betale bompenger for den nye vegen de ikke bruker. – Dette er en kjempestor seier for oss, sier lederen i grendeutvalget, Knut Enger.

Bård Hoksrud og Knut Enger

Bård Hoksrud får blomster av lederen i grendeutvalget, Knut Enger. På bildet ses også Tor Andre Johnsen (Frp), Johan Aas (Kongsvinger Frp), Gunnar A. Gundersen (H) og Kongsvinger-ordfører Øystein Østgaard.

Foto: Ann Kristin Mo

– Nå har jeg det veldig bra. Jeg husker ikke sist jeg hadde det så bra som i dag, sier Knut Enger, som er leder i grendeutvalget på Galterud.

Innbyggerne på Galterud har protestert heftig mot å betale bompenger for nye E16 uten at de faktisk bruker vegen. I dag kom Frp og Høyre med gladmeldingen. Det blir ingen bom på fylkesveg 175.

– Dette er en kjempestor seier for oss. Og spesielt er det viktig for alle som hadde blitt berørt av bommen. Økonomisk hadde dette vært en tragedie for mange familier her, sier Knut Enger.

Dette var konflikten

Når nye E16 mellom Slomarka i Sør-Odal og Kongsvinger står ferdig den 27. november, vil Statens Vegvesen ha bompenger både der og på fylkesvegen som går parallelt.

Det er for å hindre at folk unngår den nye bomvegen for å kjøre gratis på fylkesvegen. Men det ville også betydd at innbyggerne på Galterud måtte betale bompenger for E16 selv om de ikke kjører på vegen.

De ville bli nødt til å betale for å bruke lokalvegen sin til og fra jobb, til butikken og til byen. Det er anslått at det ville kostet en familie rundt 50.000 kroner i året.

Hit og dit

Folkemøte om bompenger på Galterud

Folkemøte om bompenger på Galterud. Hele bygda har engasjert seg i kampen mot bompenger på lokalvegen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Politikerne har hatt forståelse for at dette er urimelig, men statssekretær Bård Hoksrud (Frp) og stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen (Frp) har vinglet litt hit og dit i forhold til om det er mulig å gjøre noe med det.

Men i dag kunne de altså glede innbyggerne på Galterud med at de slipper unna.

Løsningen blir å sette opp to bommer på Fulu i stedet, på andre siden av Glomma. På den måten kan innbyggerne på Galterud kjøre fritt på gamlevegen inn til Kongsvinger og til ulike ærend i bygda uten å måtte betale.

– Det er viktig at Kongsvingers innbyggere er likestilt også når det gjelder avgifter. Vi syns ikke noe om at noen må betale ekstra avgifter for å komme til lege, barnehage eller hva det skulle være, sier ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard.

– Hoksrud har etablert ny praksis

Lederen i grendeutvalget, Knut Enger, følte seg slett ikke sikker på seier i denne saken. Det så låst ut.

– Vi mente vi hadde en god sak, både rent rettferdig og juridisk, så vi har prøvd å bringe argumentene til torgs og få politikerne til å forstå, og det har vi lyktes med.

Enger overrakte blomster til statssekretær Bård Hoksrud i dag. Han syntes han fortjente det.

– Her har faktisk Hoksrud etablert en ny praksis når det gjelder å kreve bompenger på sidevegsnett, sier Knut Enger.

Betale for bruk

Grendeutvalgslederen sier dette er en veldig viktig seier for Galterud, men at det også er en ekstremt prinsipiell viktig seier for alle som er i tilsvarende situasjon som de ha vært i på Galterud.

– Her har man tatt veglovens bokstav til følge og brukt prinsippet om at det er den som bruker vegen som skal betale, sier Knut Enger.

Statssekretær Bård Hoksrud satte pris på blomstene han fikk. Han vet at innbyggerne på Galterud har kjempet lenge for å få på plass en løsning. Han skjønner at dette er en god dag for dem.

– Jeg skjønner at dette er en god dag for dem. En skal slippe å betale for en veg man ikke bruker.

Se også tv-reportasjen fra Galterud:

Innbyggerne på Galterud på grensa mellom Sør-Odal og Kongsvinger slipper å betale bompenger for den nye vegen de ikke bruker. – Dette er en kjempestor seier for oss, sier lederen i grendeutvalget, Knut Enger.