Hopp til innhold

– Birkendeltakere sparer for mye på kreftene

Starter du rolig for å disponere kreftene? Glem det, er rådet fra forskere. Ny studie viser at det lønner seg å starte hardt.

Birkebeinerrittet 2017

KREVER TRENING: Forskerne anbefaler Birken-deltakerne å trene på å holde hastigheten oppe i klatrepartier. Her fra rittet i fjor.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det er motsatt av det man normalt ville tenke, sier førsteamanuensis Giovanna Calogiuri.

Sammen med eksperter fra Universitetet i Chester har forskere fra Høgskolen i Innlandet undersøkt hva som må til for fullføre det 86 kilometer lange Birkebeinerrittet raskest. Analyser av 8182 resultater fra 2016-utgaven viser at den mest effektive måten å sykle på, er å bruke mye krefter tidlig i rittet og i motbakkene.

Krampe etter målgang i birken

Sliten syklist etter målgang i Birken.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Den mest effektive måten å gjennomføre denne typen ritt på, er å bruke mer energi i oppoverbakker og å bruke nedkjøringer til å hente seg inn, sier Calogiuri.

Har mer krefter enn man tror

Den ferske studien viser at såkalt pacing-strategi har større påvirkning på resultatet enn forskere tidligere har antatt. Hvordan deltakerne disponerer kreftene gjennom løypa påvirker ikke bare om man fullfører eller ikke, men også hvor man presterer mest.

– De som starter hardest er de som har en tendens til å gjøre det best, sier førstekonsulent ved Høgskolen i Innlandet, Patrick Foss Johansen.

Han tror mange birkebeinere har mer å gå på enn de selv tror og derfor underpresterer.

– Man sparer for mye på kreftene. Ofte har man mer krefter enn man tror og får ikke utnyttet dem godt nok, forteller han.

Klart råd: Start hardt

Vant Birkebeinerrittet 2017

Erik Nordsæter Resell vant Birken i fjor.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Fjorårsvinner Erik Nordsæter Resell satte løyperekord da han fullførte rittet på 2 timer, 28 minutter og 20 sekunder. Forskningen viser at eliteutøvere som Resell holder jevnere hastighet gjennom rittet og derfor får mindre belastning.

– Det er viktig at man trener på dette på forhånd. Det handler ikke bare om å bestemme seg for å kjøre fortere, man må ha krefter til å gjennomføre, sier Calogiuri.

Hun råder fremtidige deltakere til å starte i høyt utgangstempo og å bruke mer krefter enn planlagt i klatrepartiene.

– Det er interessant å se om den samme strategien er like vellykket i andre konkurranser og i andre idretter, sier hun.

Flere saker fra Innlandet