NRK Meny
Normal

Slik sprutet han salmiakk på politiet

Mannen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar, er også tiltalt for å ha sprutet salmiakk på to politibetjenter med en egenlaget sprøytemekanisme.

Sprøytemekanisme

SPRØYTEMEKANISME: Ved hjelp av blant annet dyser og beholder til vindusviskere og et batteri lagde den tiltalte en innretning som kunne sprute ut en væske. NRK har fått tilgang på bilder etter at de ble lagt fram i retten.

Foto: Privat

Det var i forbindelse med at politiet aksjonerte mot mannen i desember 2014 at to politibetjenter fikk sprutet salmiakk mot seg.

Hamarmannen (39) hadde laget en innretning som gjorde at når han trykket på en knapp, sprutet det salmiakk fra en beholder.

Beskyttelse

Fra beholderen går det en ledning oppover en langkost slik at spruten kommer i ansiktshøyde. Han lagde sprøytemekanismen ved hjelp av en beholder, dyser som brukes til vindusviskere og et batteri.

Sprøytemekanisme laget av tiltalte i sorenskriverbrannen

ANSIKTSHØYDE: Mekanismen var laget slik at den som ble truffet fikk sprutet mot ansiktet. Den var laget for beskyttelse, ifølge tiltalte.

Foto: Politiet

Rettssaken mot mannen går nå i Sør-Østerdal tingrett, og han har forklart at han lagde innretningen for å beskytte seg.

Han var bekymret for en person i et bestemt miljø som tiltalte mente kunne ta livet av flere, deriblant han sjøl. Han ønsket ikke i retten å si hvem dette var eller hva slags miljø det var snakk om.

Visste ikke at det var politiet

Han følte seg truet og hadde blitt utsatt for vold, derfor laget han innretningen.

Av den grunn ble han skremt den ettermiddagen politiet kom. Han forklarte at han ikke visste at det var politiet, fordi de ikke ga seg tilkjenne.

Jeg visste ikke at det var politiet, fordi de ga seg ikke til kjenne. Jeg ante fred og ingen fare da jeg hørte lyder av noen som var i ferd med å bryte seg inn. Jeg visste ikke hvem som kom. Da siste dør ble brutt ned så jeg ingen annen mulighet enn å utløse dysen med salmiakk, forklarte tiltalte.

Han nekter straffskyld.

De to betjentene ble ikke skadet siden de vasket seg i ansiktet med en gang etterpå. En av betjentene fikk kun overflatiske sår av hendelsen, ifølge tiltalen.

Flere salmiakk-beholdere

Dysemekanisme

BESKYTTELSE: Tiltalte lagde innretningen fordi han følte seg truet. Dysen sprutet ut salmiakk.

Foto: Politiet

Hamarmannen hadde flere beholdere med salmiakk i boligen sin for beskyttelse.

– Hvis noen angriper meg, forsvarer jeg meg med alle mulige midler. Det er bedre at den som angriper blir skadet enn meg, sa tiltalte i retten.

Han brukte politimannen Eirik Jensen som eksempel da han forklarte at han måtte kunne ha ting i sin egen bolig til beskyttelse. Jensen, tiltalt for grov korrupsjon, skal ha hatt flere våpen gjemt hjemme hos seg.

– Jeg valgte salmiakk fordi det er effektivt, billig og man trenger ikke å få «bullseye» på den det er rettet mot. Man trenger bare å få litt på gulvet før det blir veldig ubehagelig.

Det er satt av seks uker til rettssaken.