NRK Meny
Normal

Uenige om bevisførselen i retten

Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen er uenige om hvem som bør føres som vitner i rettssaken mot Rune Øygard. Påtalemyndigheten vil avskjære ti av forsvarerens vitner.

Rettsal Rune Øygard

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen er uenige om bevisførselen i saken mot Rune Øygard.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Da rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett ble det raskt klart at den snart 17 år gamle fornærmede jenta og Øygard har helt forskjellige versjoner av hva som har skjedd.

Jenta har i avhør forklart om mange seksuelle overgrep, det første før hun fylte 14 år. Øygard nektet for at noe slikt har funnet sted, og svarte et klart og tydelig «Nei» da han ble spurt om han erkjenner straffskyld.

Mange vitner

I sitt innledningsforedrag forklarte statsadvokat Thorbjørn Klundseter grundig hvordan han vil legge opp saken mot Øygard.

Han vil føre nærmere 20 vitner. Jentas familie og hennes kjæreste skal fortelle om hva som skjedde da saken sprakk i september 2011, og hva de fikk høre om forholdet mellom Øygard og jenta.

Øygard sin kone skal også vitne i rettssaken. Det har tidligere kommet fram at hun skal ha vært med på minst en av turene der overgrep skal ha skjedd.

Dokumentbevis

Da Øygard ble arrestert ble både mobiltelefon og datamaskiner beslaglagt. Mye av dette materialet ble sendt til Kripos for undersøkelse, og i retten skal flere politibetjenter fortelle om funnene som ble gjort.

Det ble klart at det ikke er funnet bilder eller lignende som beviser overgrep, men mobillogger og logger fra chatteprogrammet Skype vil bli grundig gått gjennom i retten. Aktor fortalte at de i alt har 80 sider med utskrifter fra Skype, samt et stort antall tekstmeldinger som har blitt sendt.

Flere reiseregninger skal fortelle om turer, både jobbmessig og privat, som de to har gjort sammen.

Flere av jentas venninner skal også forklare seg om jentas forhold til Øygard.

Uenige om vitner

Retten fikk også se en tautrekking mellom aktor Thorbjørn Klundseter og Øygard sin forsvarer Mette Yvonne Larsen i spørsmålet om hvem som skal vitne i saken.

Begge mener at motparten har kalt inn vitner som ikke har relevans for saken, og som bør fjernes.

Statsadvokat Klundseter mener 10 av de 38 vitnene som tiltaltes forsvarer har kalt inn bør avskjæres fra å forklare seg.

Blant disse mener han at det er flere såkalte karaktervitner, som aktor mener er kalt inn for å styrke eller svekke troverdigheten til aktørene.

– Flere av vitnene har ikke relevans for å skulle føres. Vi har varslet forsvarer om vitner som vi mener ikke bør føres, forklarte Klundseter i retten.

– Vi har ikke kalt inn vitner for å sverte noen, svarte Mette Yvonne Larsen, og la også til at hun vil avskjære to av vitnene som påtalemyndigheten har kalt inn.