NRK Meny
Normal

Slik kan du spare penger på strømregningen

Strømregningen kan bli høye i kulda, men de fleste kan gjøre enkle grep i hjemmet for å spare penger.

Sikringsboks.

DYRT: Strømregningen kan gjøre et godt innhogg i økonomien. Men det er grep som kan gjøres for å spare penger.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Til tross for lave strømpriser vil mange oppleve at regningen blir høy etter en periode med mye kulde og stort behov for oppvarming.

– Strømforbruket er et resultat av mange små og store valg. Og en del av disse valgene blir ofte gjort uten at man tenker over det, sier Espen Sletvold i Enova.

Han mener det lurt å tenke langsiktig og påpeker at det stort sett er enkle ting som kan gjøres for å spare noen kroner på strømregningen.

– Det kan ligge store energibesparelser i å endre bovaner, og med dette få et bevisst forhold til hva som kan redusere energiforbruket.

Beregningene Enova legger til grunn for sine råd tar utgangspunkt i en eldre enebolig på 120 m². Boligen har et energibruk på 25 000 kWh. Av dette går omtrent 60 prosent til oppvarmingsformål.

Senk temperaturen

Innetemperatur

På med klær og ned med temperaturen er et godt spareråd.

Foto: Hanna Sundquist / NRK

Har du det unødvendig varmt inne? Oppvarmingen er normalt den desidert største posten i energiregnskapet. Senker du temperaturen fra 22 til 21 grader reduserer du energiforbruket til oppvarming med 5 prosent.

Temperaturstyring

Panelovn med varmestyringssystem

De fleste nye panelovner kan settes på automatisk temperatursenking.

Foto: Enova

Første skritt er å gjøre dette manuelt. Det neste vil være å bruke termostatstyrte ovner som selv skrur seg av når temperaturen er høy nok. Du kan spare 10–15 prosent av andelen som går til oppvarming og som dekkes av dag- og nattsenking.

Senk temperaturen i rom som ikke brukes

Rette fine flater

Ha varme i rom som brukes mye, senk temperaturen i de andre rom.

Dersom du sitter med et stort hus, kan det være lurt å dele opp huset i forskjellige temperatursoner. Det er ikke nødvendig at hele huset skal være like varmt. Det viktigste er da at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister og at dørene holdes lukket. De varmeste sonene bør ligge mest mulig sentralt i huset eller eventuelt mot syd.

Monter tettelister

Kaldt om vinteren

Gamle vinduer isolerer dårlig.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Dersom vinduene og dørene dine er noen år gamle kan gummilistene ha blitt harde. Da kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad. Gå derfor til anskaffelse av noen meter tetningslister og bytt ut de gamle. Du kan spare 180 kWh pervindu og per år.

Etterisolere boligen

Håndverker

Etterisolering er et av de mest effektive energitiltakene man kan gjøre.

Foto: Rainer Prang / NRK

Benytt sjansen til å etterisolere om du likevel skal gjøre noe med kledningen, gulv eller tak. Når boligen holder på varmen, trenger du ikke bruke like mye energi til oppvarming. Ved etterisolering med 15 cm isolasjon av yttertak/loft kan man spare 1 700 kWh/år. Isolering med 15 cm isolasjon mot kald kjeller kan bety 2 000 kWh/år. Etterisolering med 10 cm isolasjon av yttervegg kan føre til 3 600 kWh/år mindre i året.

Spar på varmtvannet

Temperatursjekk av dusj

Sjekk hvor mye vann dusjen bruker og unngå lange dusjer med mye varme.

Foto: Ingrid Matilde Langvik / NRK

Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Dette gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sek på å fylle en 10 liters bøtte vil din dusj bruker 20 liter på et min. Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter pr. min. Vær også oppmerksom på at et karbad bruker omtrent 3 ganger så mye energi som en dusj. Et annet tips er å isolere varmtvannsrørene fra bereder til kjøkken og bad.

Alternativ oppvarming

Video Færre kjøper varmepumpe

En varmepumpe kan være effektiv i oppvarmingen av huset.

Foto: Nyhetsspiller

Gjennomsnittlig gevinst for en luft-til luftvarmepumpe er på 4 800 kWh/år, og investeringen betales raskt ned gjennom reduserte energiutfgifter. Vær oppmerksom på at effekten av en slik varmepumpe er dårligere når det er på det kaldeste. En rentbrennende vedovn er et godt supplement. Sammenlignet med en gammel vedovn gir den mye bedre effekt og mindre svevestøv. Skal du ha en varmepumpe som tåler kulden bør du investere i en væske-vann-varmepumpe. Det er en stor investering, men gir også store besparelser.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.