Slik kan du sikre mobiltelefonen din

Den inneholder mye informasjon og er livsviktig for mange, men ikke alle tenker på hvor sårbar mobilen kan være.

Illustrasjonsbilde av Facebook

Vi bruker mobiltelefonene våre til stadig flere ting og lagrer mange sensitive opplysninger.

Foto: Jan Haas, P4263 Jan Haas / NTB scanpix

I dag er ikke mobilen kun en telefon – den fungerer som kalender, lommebok, datamaskin og mer til. Dermed er tapet desto større om mobiltelefonen plutselig forsvinner eller blir stjålet. Det kan lønne seg å være litt føre var, slik at du ikke mister verdifullt innhold for alltid eller gir fra deg sensitive opplysninger. NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring, opererer med en tipunktsliste med råd til mobilbrukere.

1) Bruk passord

– Mobiltelefonene blir sikrere og sikrere, med info kryptert på telefonen og flere som kan bruke biometri eller sekssifret kode. Det er viktig å bruke de funksjonene som finnes, som passord/kodelås, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal ved NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring.

2) Bruk sporingsverktøy

– Jeg kjenner en helt fersk sak der en 15-åring ble frastjålet mobilen sin i Oslo. Foreldrene fulgte mobilen til Drammen, og kontaktet politiet, som oppsøkte adressa og fant mobilen.

Bjarte Malmedal

Vær føre var og ta sikkerheten på alvor, oppfordrer Bjarte Malmedal, seniorrådgiver ved NorSIS.

Foto: NorSIS

3) Sett deg inn i hvordan du fjernsletter innhold

NorSIS råder folk til å bruke fjernslettingsverktøyer på mobilen. Da kan du blant annet sende en melding til telefonen ved tap, slik at de som måtte finne den kan levere den tilbake og slette innholdet på telefonen fra en annen enhet.

4) Ta sikkerhetskopi

Med større lagringskapasitet lagres flere bilder, musikkfiler og lignende. Om du skulle miste telefonen, kan disse være tapt for alltid. Sikkerhetskopier innholdet jevnlig og lagre det et trygt sted.

– Ta sikkerhetskopier, slik at du har det tilgjengelig og ikke mister noe som er viktig for deg.

5) Vær kritisk til apper

Unngå å laste ned applikasjoner fra uautoriserte aktører/butikker.

– Hvilke programmer laster du ned? I de tilfellene der programmer har overvåket mobiler, er de lastet ned utenfor anerkjente butikker som App Store og lignende.

6) Slå av trådløst nettverk når det ikke er i bruk

Når du er på tur, spesielt utenlands, må du tenke nøye over hvilke trådløse nett du bruker, som åpne nettverk på flyplasser og kafeer. Disse er det ofte veldig enkelt å avlytte datatrafikken på, forteller Malmedal.

Sikkerhet på mobiltelefonen

Behandle mobilen din som et bankkort og sikre deg best mulig med passord og lignende.

Foto: Shutterstock

7) Krypter datatrafikk

Ved kryptering vil ingen se datatrafikken din, som for eksempel ved e-postutvekslinger. Flere tjenester kan krypteres, men du må sjøl aktivere dem.

8) Hold mobilen oppdatert

Last ned de siste sikkerhetsoppdateringene og påse at telefonen har nødvendig programvare.

9) Vurder å kryptere telefonen

Ved tap vil ingen få tilgang til innholdet på mobilen.

10) Behandle mobilen som et bankkort

Vil du gi bankkortet ditt til en fremmed, eller dele pinkoden til kortet ditt? Mobilbank, e-post og kontoer på sosiale medier er tilgjengelig på mobilen – stadig flere funksjoner gjør det desto viktigere å behandle innholdet med varsomhet.