NRK Meny
Normal

Slik får du en miljøvennlig jul

- Ikke kast julegavepapir i papiravfallet, sier Gunnar Rognstad i GLT Avfall i Gjøvik (bildet). I velstands-Norge kan du ved enkle grep gjøre en respektabel innsats for miljøet i jula, sier Grønt Punkt Norge.

MILJØVENNLIG JUL: Julegavepapir er ikke "papir", sier Gunnar Rognstad i GLT Avfall i Gjøvik.

MILJØVENNLIG JUL: Julegavepapir er ikke 'papir', sier Gunnar Rognstad i GLT Avfall i Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

Mye handler om å etablere gode vaner, mener selskapet, som er ansvarlig for drift av returordninger for emballasje i Norge. Grønt Punkt lanserer nå seks regler for en miljøvennlig jul.

– Vi som jobber med avfall hver dag, blir lei oss når vi ser hva nordmenn kaster, sier Gunnar Rognstad. Han håper at vi i hvert fall følger reglene for kildesortering.

FOR MYE RESTAVFALL: Husk å sortere plast, glass og metall, sier GLT Avfall, Stein Gievær.

FOR MYE RESTAVFALL: Husk å sortere plast, glass og metall, sier GLT Avfall, Stein Gievær.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Julegavepapir er resirkulert flere ganger tidligere og inneholder fargestoffer og fettstoffer som gjør det vanskelig å bruke det til resirkulering for papir med høy kvalitet, sier daglig leder i GLT Avfall, Stein Gievær.

– Er det andre feil vi bør oppmerksomme på når vi kildesorterer i jula?

– Vi ser i restavfallet her hos oss at det både er plast, metall og glass som kunne vært sortert ut. Hvis hermetikkbokser skylles, og plasten er tørr og ren, kan dette legges blant det sorterte avfallet, sier Gievær.

– Før du åpner gavene på julaften, er det lurt å ha poser klare for kildesortering av plastemballasje og gavepapir, og en stor pappeske klar for kartong som det fort kan bli mye av, og som ikke bør gå i restavfallet. Da kan du kildesortere underveis mens dere pakker opp gavene, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.

Her er de seks reglene for en miljøvennlig jul:

  1. Kildesorter avfallet også på julaften. Forbered for plastemballasje, kartong og restavfall før julegavene åpnes.
  2. Ikke bruk kartong og gavepapir til å fyre i peisen. Det gir mye aske, mye lokal forurensning og lite varme.
  3. Ikke kast maten, lag et skikkelig restemåltid.
  4. Kjøp alternative julepresanger – tenk gjenbruk og miljøvennlig, etisk handel.
  5. Skal du hjem eller til fjells til jul, tenk miljøvennlig transport. Finnes det noe vakrere enn å ta tog over fjellet vinterstid? Må alle kjøre hver sin bil?
  6. Tenk alternativ og minst mulig innpakning. Benytt gamle aviser og bakepapir? Bruk hyssing som gavesnor eller klipp ut nisser fra melkekartongene som til-og-fra-lapper.