Hopp til innhold

Slik får dere en god jul etter skilsmissen

Mange skilte par gruer seg til jul. Kanskje er konfliktnivået høyt, eller man har delt jula på to - slik at mor eller far blir uten barna på julaften. Men det finnes gode råd og løsninger for å få en god jul også etter at skilsmissen er et faktum, sier eksperter.

Ove Finstad har vært skilt i tre år.

Ove Finstad har en sønn på fem år, men har vært skilt fra moren til sønnen i tre år. I år skal han for første gang feire julaften uten sønnen. I videoen forteller han om sine erfaringer rundt julefeiring - etter at han og hans tidligere samboer gikk fra hverandre.

Ove Finstad fra og samboeren Marit har sønnen Emil på snart fem år. For tre år siden gikk Ove og Marit fra hverandre, og jula ble raskt et tema.

– Det vi la vekt på var at Emil skulle ha en fin og naturlig julefeiring. Vi bestemte oss for å feire første jula sammen, fordi vi visste at det ikke ville bli krangling, forteller Ove.

NRK møter ham ved mjøsstranda på Hamar, der han jobber. Opprinnelig er både han og eks-samboeren fra Rendalen. Marit bor nå i Oslo, og Emil er hos faren sin annenhver helg. Jula derimot, har de nå blitt enige om å dele på midten.

Feirer annenhver jul med sønnen

– Den første jula vi feiret sammen, var litt rar. Vi var plutselig venner og ikke kjærester, forklarer Ove.

Etter den første jula fikk imidlertid både han og Marit nye partnere, og da ble det ikke lenger naturlig å feire jul sammen.

Nå feirer de annenhver julaften med Emil, og bytter i romjula. Ove legger ikke skjul på at det er sårt å ikke skulle være sammen med sønnen julaften.

Jeg tenker mye på ham - men heldigvis har han nå blitt så stor at vi kan snakkes på telefonen.

Ove Finstad om sønnen Emil (5)

Stor pågang av fortvilte foreldre

Mange skilte par er i samme situasjon som Ove. De feiret kanskje jul sammen da bruddet var ferskt, men så finner den ene eller begge ny partner, og det å feire sammen blir ikke lenger aktuelt.

Enkelte har kanskje så høyt konfliktnivå at det å feire jul sammen er uaktuelt også rett etter et brudd. Da må man dele opp jula og det kan oppleves som sårt å skulle feire jul uten barna.

– Mange kjenner på en sårhet inn mot julen, kanskje skal de for første gang feire julaften uten barna sine, forklarer familieterapeut Anne Guri Frang ved familievernkontoret på Gjøvik.

Frang sier at kontoret opplever en en solid økning i antall henvendelser før jul. Mange par som har gått fra hverandre ser på julen som en utfordring, og spesielt for nyskilte kan julen bli et mareritt.

Familievernkontoret ønsker å tilby hjelp til de som ikke vet hvordan de skal legge til rette for en god julefeiring.

Se liste over tips og triks til god julefeiring lenger nede i teksten!

Jul sentralt tema på meglingsmøter

Anne Guri Frang forteller at de gjennom hele året har par som er på vei ut av forholdet, inne til såkalte meglingsmøter. Da skal man bli enige om fordelingen av barna, både i hverdagene, feriene og i høytidene.

På meglingen er jul et sentralt tema. Mange spør om det nesten med én gang; «hvordan skal vi løse jula?»

Familieterapeut Anne Guri Frang

Frang forteller at mange av oss har med oss tradisjoner fra egen barndom, og at det for mange er et ønske at julen for barna blir så lik som mulig.

– Derfor blir mange bekymret når familien splittes i en skilsmisse, og man lurer på hvor det skal bli av de hyggelige tradisjonene man har hatt i mange år. Det kan være lurt å holde på noen av disse tradisjonene, selv om mor og far bor på hvert sitt sted, sier hun.

Barna er viktigst

Ifølge Frang, som har arbeidet med skilte familier i en årrekke, finnes det gode løsninger slik at jula blir fin, også etter en skilsmisse.

Hun forklarer at det viktigste for foreldrene å tenke på er hvordan de kan løse julen best mulig for barna. Hun mener det er viktig å sette egne følelser og behov noe til side akkurat i julen, fordi det er en tid barn generelt gleder seg til.

– Det kan bli ekstra sårt og vondt for barna dersom mor og far krangler på julaften, eller om de tenker på at den ene foreldren sitter alene. Derfor er det viktig å lage gode løsninger og avtaler, slik at alle blir ivaretatt, sier hun.

Tips til julefeiring for skilte

Familieterapeutene ved Gjøvik Familievernkontor gir deg tipsene til god julefeiring!

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tips til skilte par» i nytt vindu

– Inviter venner og familie

Frang sier for eksempel at det kan være lurt å invitere venner og familie hvis partene ønsker å feire sammen. Hvis partene feirer hver for seg er det en god idé at den som ikke feirer med barna finner venner eller familie å feire sammen med, slik at han eller hun ikke blir sittende alene hele kvelden.

– Det kan også være lurt å for eksempel reise vekk, slik at julen blir noe helt annet enn man er vant til, sier hun.

For Ove Finstad på Hamar er det viktigste at Emil på fem år har det fint og trygt i jula. Han mener det er viktig å følge rådet om å ikke feire sammen for enhver pris.

– Hvis stemningen er klein, så merker barna det. For min del synes jeg det er tøft å ikke være sammen med Emil julaften, men sånn er det, sier han.

For Ove og Marit er det ikke aktuelt å feire sammen - og med de nye partnerne.

– Det naturlige er å feire sammen med min nye kjæreste, hos mine foreldre. Det blir unaturlig dersom alle fra både det og gamle forholdet skal feire sammen, sier han.

Flere saker fra Innlandet