NRK Meny
Normal

Slettmeg.no: – Dessverre mange ungdommer som blir drapstruet på nett

– Det er svært alvorlig at ungdom får trusler via sosiale medier, sier Hans Marius Tessem i slettmeg.no. Ei jente (13) fra Lillehammer har den siste uka blitt drapstruet via Instagram.

Hans Marius Tessem

IKKE UVANLIG: Hans Marius Tessem i NorSIS og slettmeg.no sier de stadig får henvendelser fra ungdommer som har blitt trakassert og drapstruet. Det lille bildet viser en melding en 13 år gammel jente fra Lillehammer har fått.

Foto: Ole Martin Sponberg/Monica Rikoll / NRK

Nettstedet slettmeg.no får hvert år mellom 6000 og 7000 henvendelser fra personer som føler seg krenket på internett. Mange av dem som tar kontakt er ungdommer.

Bilde til sak om mobbing på sosiale medier

DRAPSTRUET: «Jeg vil gjøre alt for at du skal dø» står det blant annet i en av meldingene som jenta har mottatt. Saken er anmeldt til politiet.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Tirsdag fortalte Gudbrandsdølen Dagningen om en 13 år gammel jenta som har fått mange og svært grove meldinger og drapstrusler via bildetjenesten Instagram.

– Trist og alvorlig

«Jeg vil gjøre alt for at du skal dø», «Jeg skal knekke deg», «du skal dø» og «ingen liker deg» er noen av beskjedene jenta har mottatt.

– Det er trist og veldig alvorlig. Slik skal ikke ungdommer oppleve. Dessverre er ikke denne saken unik. Vi har sett saker med drapstrusler tidligere og får endel sånne henvendelser til slettmeg.no, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS), som står bak slettmeg.no.

Det var for litt over en uke siden at den første meldinga ble sendt til 13-åringen. Etter det har det tikket inn mange meldinger med ord som «drittunge», «hore», «feit», «stygg», «teit» og «dum». Den siste uka har vært tøff for familien.

– Det er vondt å se hva noen får seg til å skrive til en jentunge. Hun har tatt det så godt man kan ta noe sånt, men det er vanskelig å vite at noen ønsker deg dø. Det er brutalt når du er 13 år, sier mammaen til jenta.

De vet foreløpig ikke hvem som har sendt meldingene, og Tessem i slettmeg.no sier det noen ganger er lett å finne avsenderen, andre ganger ikke.

– Det kommer an på hva slags nettsted og apper som er brukt, men det er absolutt ikke umulig. Man må gjøre et etterforskningsarbeid for å finne ut hvem som står bak.

Flere tusen henvendelser

Stadig flere tar kontakt med slettmeg.no for å få hjelp til å slette innlegg eller bilder fra internett.

I fjor mottok de 7 344 henvendelser, og det er en økning på 19 prosent sammenlignet med 2013.

– Det dreier seg gjerne om mobbing og at folk rett og slett blir sjikanert på nett. Som foreldre eller foresatte må vi være en del av barnas nettliv. Dette handler om oppdragelse på nettet, sier Tessem.

Jenta og hennes mamma har anmeldt drapstruslene til politiet. Noe Tessem mener er den riktige veien å gå.

– Dette er en så alvorlig sak at den hører hjemme hos politiet. Når det er snakk om drapstrusler er det helt klart en politisak. Man må ta slike saker på høyeste alvor.