NRK Meny
Normal

Over 6000 møtte til demonstrasjontog i Kongsvinger

Flere tusen gikk i demonstrasjonstog for å verne om sykehuset i Kongsvinger.. – Vi finner oss ikke i nedleggelser, sier lederen av «Byen vår, Kongsvinger».

Slår ring om sykehuset i Kongsvinger

Mange har møtt opp til demonstrasjonstoget for sykehuset i Kongsvinger nå i kveld.

– Det blir et opptog for å markere at sjukehuset er truet i forhold til akuttfunksjonene og fødeavdelingen, sier Uno Arnesen i «Byen vår».

Aksjonen følges direkte på våre nettsider og Østnytt klokka 18.40.

Artikkelen fortsetter under bildet

sykehusdemostrasjon

Flere tusen mennesker samlet seg rundt sykehuset i Kongsvinger i kveld.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Betyr mye for regionen

I dag mobiliserte folk i Glåmdalsdistriktet for lokalsjukehuset i Kongsvinger. Klokka 18 starta et protesttog å gå i retning sjukehuset.

– Vi skal markere skikkelig og gå gjennom byen og slå ring om sjukehuset. Det blir appeller og folk er kampklare for å jobbe for sjukehuset, sa Arnesen til NRK tidligere i kveld.

Ansatte ved sjukehuset møtte i forrige uke ledelsen i Sjukehuset Innlandet. Temperaturen var tidvis veldig høy underveis, det ble uttrykt bekymring for at fagmiljøene smuldrer opp, og at sykehuset til slutt legges ned.

Nye sparekutt i helseforetaket gjør at det lille sykehuset, i likhet med i likhet med de andre sjukehusene i Hedmark og Oppland, må spare 1,7 prosent årlig.

– Vi ser at de økonomiske innstrammingene er over det som er mulig å gjennomføre, noe som resulterer i nedleggelser. Vi er ikke mot et storsjukehus, men vil beholde vårt eget her sør i fylket. Det betyr mye for regionen og en nedleggelse vil være en trussel for arbeidet med å opprettholde vekst her, sier Arnesen.

6000

Ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard er fornøyd med at det var over 6000 som møtte opp.

– Dette var kjempebra. Helt utrolig. Det var fin stemning og det var et artig tog, med fine plakater og masse folk, sier han.

Også direktøren i Sykehuset Innlandet ble imponert over kveldens oppmøte.

– Jeg er imponert. Det har vært et flott arrangement. Det har vært en massiv oppslutning blant innbyggerne i forhold til og slå ring rundt om lokalsykehuset sitt, sier Morten Lang-Ree.

Artikkelen fortsetter under bildet

demonstrasjon
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Vil aksjonere mer

Planer om endringer i sjukehusstrukturen i Innlandet har skapt engasjement rundt om i Hedmark og Oppland. Småsjukehusenes framtid og fordelingen av de ulike avdelingene

– Det viktigste er at vi ikke finner oss i dette, både overfor Sjukehuset Innlandet og politikerne, her må det tas grep. Det blir ikke siste aksjon om dette ikke hjelper, det er veldig dramatisk for Sør-Hedmark.

Se video fra møtet mellom ansatte og Sjukehuset Innlandet forrige uke her:

De mener nye sparetiltak vil gi et dårligere tilbud og gjøre at fagmiljøet smuldrer opp. I dag møtte de sjukehusansatte ledelsen i Sykehuset Innlandet.

Fortviler om økonomisk situasjon.