NRK Meny
Normal

Slapp bompenger i siste sekund

Alle beboere på Galterud og Fulu får fribrikke når bominnkrevingen på E16 mellom Slomarka og Kongsvinger og fylkesvei 175 settes i drift fra mandag. Men fritaket kom i siste sekund.

Endelig fritak for bomavgift

I siste sekund kom beskjeden om fritak Knut Enger har ventet på

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi var litt usikre. Men så kom beskjeden helt på tampen i dag. Det var bra, sier Knut Enger, leder i Galterud grenderåd.

Det var statsekretør Bård Hoksund (Frp) som ringte Enger med den etterlengtede beskjeden. Og samtidig fikk Statens Vegvsen en epost fra Samferdselsdepartementet om det samme.

Får fritak

– Det var avklaringen vi ventet på, sier Georg Ståle Brødholt, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen. Det var dette som skulle til for å kunne sikre beboerne på Galterud og Fulu fribrikke.

Striden er ikke over. Den varer til bommene er fjernet helt. De må vekk dersom vi skal kunne leve her på Galterud.

Knut Enger, Galterud grenderåd

– Jeg anbefaler alle beboerne å tegne et bompengeabonnement. Da er det mulig å programmere et fritak i den brikken som festes på frontruta, sier han.

Striden om fritak har vart lenge. Helt siden den nye bompengefinasierte E16 mellom Slomarka og Kongsvinger ble bygd. For at lure bilister ikke skulle svinge over på fylkesveg 175 om Galterud, ble det satt opp bom der også.

Det syntes de som bor på Galterud var blodig urettferdig. Og de klagde. Det samme gjorde beboerne på Fulu.

I drift mandag

Mandag settes bomstasjonene på E16 og på fylkesvei 175 på Galterud i Kongsvinger i drift. I formiddag var lederen i Galterud grenderåd Knut Enger fremdeles fortvilet. Innkrevingen skulle begynne, og de hadde ennå ikke fått fribrikke for gratis passering, slik de er blitt lovet.

Men så kom den til slutt.

– Det var viktig for oss. Men striden er ikke over. Den varer til bommene er fjernet helt. De må vekk dersom vi skal kunne leve her på Galterud.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.