NRK Meny
Normal

Slapp bompenger i siste sekund

Alle beboere på Galterud og Fulu får fribrikke når bominnkrevingen på E16 mellom Slomarka og Kongsvinger og fylkesvei 175 settes i drift fra mandag. Men fritaket kom i siste sekund.

Endelig fritak for bomavgift

I siste sekund kom beskjeden om fritak Knut Enger har ventet på

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi var litt usikre. Men så kom beskjeden helt på tampen i dag. Det var bra, sier Knut Enger, leder i Galterud grenderåd.

Det var statsekretør Bård Hoksund (Frp) som ringte Enger med den etterlengtede beskjeden. Og samtidig fikk Statens Vegvsen en epost fra Samferdselsdepartementet om det samme.

Får fritak

– Det var avklaringen vi ventet på, sier Georg Ståle Brødholt, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen. Det var dette som skulle til for å kunne sikre beboerne på Galterud og Fulu fribrikke.

Striden er ikke over. Den varer til bommene er fjernet helt. De må vekk dersom vi skal kunne leve her på Galterud.

Knut Enger, Galterud grenderåd

– Jeg anbefaler alle beboerne å tegne et bompengeabonnement. Da er det mulig å programmere et fritak i den brikken som festes på frontruta, sier han.

Striden om fritak har vart lenge. Helt siden den nye bompengefinasierte E16 mellom Slomarka og Kongsvinger ble bygd. For at lure bilister ikke skulle svinge over på fylkesveg 175 om Galterud, ble det satt opp bom der også.

Det syntes de som bor på Galterud var blodig urettferdig. Og de klagde. Det samme gjorde beboerne på Fulu.

I drift mandag

Mandag settes bomstasjonene på E16 og på fylkesvei 175 på Galterud i Kongsvinger i drift. I formiddag var lederen i Galterud grenderåd Knut Enger fremdeles fortvilet. Innkrevingen skulle begynne, og de hadde ennå ikke fått fribrikke for gratis passering, slik de er blitt lovet.

Men så kom den til slutt.

– Det var viktig for oss. Men striden er ikke over. Den varer til bommene er fjernet helt. De må vekk dersom vi skal kunne leve her på Galterud.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Maren Lundby vant soleklart

    Hopperen Maren Lundby fra Toten utklasset konkurrentene i verdenscupen i Hinterzarten. Hun hoppet 105 meter i første og 102 meter i andre og vant med god margin foran Katharina Althaus. – Jeg var veldig nervøs i dag og det er var godt at jeg fikk til to lange hopp, sa Lundby etter seieren.

  • Ingen topplassering for Johansson

    Robert Johansson endte på 15.plass i verdenscupen i hopp i Engelberg. Johann André Forfang ble beste norske på fjerdeplass, mens Richard Freitag vant.

  • Lokale skiskyttere seiret

    Skiskytterne Vegard Bjørn Gjermundshaug fra Alvdal og Karoline Offigstad Knotten fra Vingrom var på det norske mixed-laget som tok en overlegen seier i IBU-cupen i østerrikske Obertilliach søndag.