NRK Meny
Normal

Sladder kan få betydning for erstatningssøksmål

Ryktespredningen som har vært rundt den fornærmede jenta i Øygard-saken kan få betydning for et eventuelt erstatningssøksmål.

Nina Braathen Hjortdal og Thorbjørn Klundseter

Nina Braathen Hjortdal mener bygdesladder kan få betydning for et erstatningsspørsmål. Bak Thorbjørn Klundseter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det mener jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal.

Les også:

Vil avdekke ryktespredning

– Jeg spør om rykter, fordi jeg vil prøve å avdekke hvor mye ryktespredning det har vært. Jeg tenker at det har betydning for erstatningsspørsmålet, sier Braathen Hjortdal til NRK.

Rykter i bygda har vært et tema i rettssaken. Flere av vitnene i saken har kommet med opplysninger som de ved nærmere spørsmål har blitt mer usikre på sannhetsgehalten i.

Et vitne har forklart at hun har hørt rykter om at jenta tenkte på å anmelde en annen person.

– Jeg hørte at hun skulle anmelde ham for det som hun nå har anmeldt Rune for. Men jeg kan ikke stå for at det er sant, dette er rykter, sa hun.

Bygdesladder

Kvinnen var først nokså sikker på at hun hadde hørt ryktene. Så ble hun 90 prosent sikker. Deretter sa hun at hun nesten var 90 prosent sikker, etter hvert som tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg stilte spørsmål.

– Det virker for meg at mange av disse vitnene har vanskeligheter for å vite tidspunkter for når de fikk vite hva, og en del av forklaringene fremstår som bygdesladder fra Vågå-området, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til VG.

Nå sier Braathen Hjortdal at bygdesladderet kan få betydning for et eventuelt erstatningsspørsmål.

– Å være 16 år og leve oppi et bygdemiljø, hvor det har vært så mange rykter som har versert om henne og hennes familie, må ha influert på hennes situasjon, sier bistandsadvokaten.