NRK Meny
Normal

Skytedramaet på Vinstra: Lege og helsesekretær måtte låse seg inn på kontor

Den 69-årige mannen oppførte seg så truende på legekontoret at vakthavende lege og helsesekretær måtte låse seg inne på et kontor til politiet kom.

Vinstra legekontor

TRUENDE SITUASJON: Det var på dette legekontoret 69-åringen kom og oppførte seg truende.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Det kom en truende person inn på legekontoret her klokka 19.37 i går. Han var såpass utagerende at vakthavende lege og helsesekretær valgte å låse seg inn på et kontor. De tok derfra kontakt med politiet, forklarer kommunalsjef i Nord-Fron, Sverre Sætre.

Han opplyser at de ansatte på helsesenteret blir skjermet for mediehenvendelser på grunn av den belastende situasjonen.

– De har det etter forholdene bra, men de er preget av situasjonen, sier Sætre.

Fant mannen etter en time

Politiet kom til stedet etter 45 minutter, og gjennomsøkte da legekontoret for å finne pasienten. Men da hadde mannen reist fra stedet. Politipatruljen kjørte rundt i området for å prøve å lokalisere mannen og fant ham etter en times tid.

– De tok kontakt på mannens bopel. Han kom mot dem med et våpen. Politiet snudde og løp, og ble skutt på nært hold, kanskje tre, fire eller fem meter, sier Hammersmark.

Mannen løsnet to skudd rett utenfor huset, og traff en av politimennene med det første. Politimannen ble først sendt til sykehuset på Lillehammer før han ble sendt videre til Ullevål. Politiet opplyste i natt at politimannen er lettere skadd.

69-åringen låste seg så inne i huset igjen og mellom 20 og 30 politimenn omringet huset hans gjennom natta. Litt etter 04.30 fredag morgen ble mannen pågrepet.

Visste ikke at han var bevæpnet

Politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt sier at tjenestemenne som oppsøkte mannen ikke visste at han var bevæpnet. De brukte likevel skuddsikre vester på bakgrunn av den generelle bevæpningen den siste tiden.

– Det ble jo gitt opplysninger til politiet om at det var en lege som hadde følt seg truet og hadde blitt slått av vedkommende. Så vi hadde en foranledning til å opptre slik som det ble gjort, sier Sørby.

Mannen er foreløpig siktet for forsøk på forsettlig drap etter at han onsdag kveld skjøt og skadet en polititjenestemann. Politiet begjærte fire ukers varetektsfengsling av den siktede 69-åringen torsdag ettermiddag.

Gjerningsmannen er innlagt på psykiatrisk sykehus.