NRK Meny
Normal

Skyldig i overgrep mot sønn og hans kamerat

HAMAR (NRK): Mannen som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin sønn og hans kamerat er funnet skyldig i Eidsivating lagmannsrett.

Iris Storås, Helge Hartz, Harald Stabell

LAGMANNSRETTEN: Rettssaken mot den overgrepstiltalte hedmarksmannen har de siste dagene gått i Eidsivating lagmannsrett i Hamar. Aktor er statsadvokat Iris Storås, mannens forsvarer er advokat Harald Stabell, og advokat Helge Hartz er guttenes bistandsadvokat.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han ble i fjor dømt til 12 års fengsel i Sør-Østerdal tingrett, men nekter straffskyld og anket dommen. Den siste uken har ankesaken gått i Eidsivating lagmannsrett.

Tirsdag fant juryen mannen skyldig i alle punktene han var tiltalt for. Onsdag skal aktor legge ned påstand om straff.

– Vitne til hverandres overgrep

Aktor Iris Storås sa at overgrepssaken er som mange andre lignende saker ved at det ikke finnes tekniske bevis og overgrepene har foregått bak lukkede dører.

– Men det er én ting som skiller den fra andre saker. Vi har to fornærmede. Begge har opplevd det samme fra tiltalte. To gutter som har sett den andre bli misbrukt. Vi har øyenvitner til det som skjedde.

Hamar tinghus

NEKTER: Mannen som er tiltalt nekter for å ha begått overgrep mot sin sønn og hans kamerat. Rettssaken har gått i tinghuset i Hamar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Storås mente at retten helt klart kan tro på guttenes forklaring.

– Det er detaljerte forklaringer som gjentas. Sønnen forteller detaljert om hva han har opplevde, hvordan det føltes fysisk og psykisk. Det guttene forklarer er det ingen 11-åringer som kan vite om. Dette er selvopplevd.

Forklarte seg ikke

Den tiltalte ønsket ikke å forklare seg i lagmannsretten. Han begrunnet det med at han slet med hukommelsen, og at han forklarte seg i tingretten og det følte han ikke ble rett.

Aktor mente det er veldig spesielt at tiltalte velger ikke å forklare seg.

– Han anket hele saken fra tingretten, men har ingenting å si. Ingenting han vil opplyse i denne saken. Vi har hørt detaljerte forklaringer fra guttene, men da det er tiltaltes tur vil han ikke si noe. Det er lov å lure på hvorfor. Han har ingenting å komme med til sitt forsvar, han velger ikke å forklare seg, det sier vel egentlig sitt, sa aktor til juryen.

– Svekket troverdighet

Forsvarer Stabell sa at juryen må ta stilling til om sønnen snakker sant. Sønnen ble avhørt to ganger.

Den første gangen nekter han for å bli utsatt for overgrep. I det andre avhøret forteller han at han ble misbrukt i flere år.

– Jeg mener at det første avhøret svekker sønnens troverdighet. For det andre er det ført mange vitner som mener at tiltalte ikke har gjort dette. Han blir beskrevet som snill, hyggelig, omsorgsfull og glad i barn.

Stabell mente at guttene kan ha blitt manipulert til å snakke om overgrep som ikke har funnet sted.