NRK Meny
Normal

Skum berget bolig i branndrama

Ny teknologi med skum kan ha reddet gårdshuset under den dramatiske gårdsbrannen i Kongsvinger i natt.

300 dyr brant inne på Tjernsbyg gård ved Roverud i Kongsvinger i natt. Driftsbygningen var overtent da brannvesenet kom fram. Takket være moderne slukkingsutstyr, ble bolighuset reddet fra flammene:

Utrykningssjef i Glåmdal brannvesen, Severin Aarskog, demonstrerer skum-teknologien som reddet gårdshuset fra å ta fyr.

300 høner og 26 kyr måtte bøte med livet i brannen på Kjernsby gård . Sterk vind skapte problemer, og faren var stor for at brannen skulle spre seg til bolighuset. Men det skummet som var sprøytet på huset hindret det fra å ta fyr.

Tor Helge Kjernsby, gårdbruker Kongsvinger

Gårdbruker Tor Helge Kjernsby sterkt preget etter brannen i natt.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Dramatisk natt

Det ble en dramatisk natt for beboerne på gården.

Gårdsbrann Kongsvinger

Driftsbygningen i full fyr, mens bolighuset bak til høyre på bildet, ble reddet.

Foto: Politiet

Tor Helge Kjernsby og Else Marit Mindresunde som bor på og driver stedet er preget av nattens dramatiske brann.

– Du skjønne, det er brannalarmen som går. Det var kjempesur lukt. Å, herregud, sier jeg til meg sjøl. Jeg ned og ut. Brannalarmen uler. Jeg åpner døra og der slår røyken imot meg, forteller Else Marit.

– Da jeg kommer inn, driver Else Marit og skremmer kyrne. Vi får bare ta det med ro. Dette greier vi ikke uansett. Det blir for mye røyk, og da går vi med sjølve. Vi får heller la det brenne og ta vare på helse, sier Tor Helge.

Røykluka river i nesa, brannvesenet driver etterslokking og kommer til å gjøre det en stund framover. Bare ruinene står igjen. På grunn av sterk vind i området i natt var faren var stor for at brannen skulle spre seg til bolighuset på Kernsby gård.

Reddet av skum

Per Ivar Bekk er brannsjef i Glåmdal brannvesen. Bortsett fra litt røyklukt står bolighuset uskadet etter brannen. Bekk tror mye av grunnen til det er ny teknologi.

Kjernsby gård, brann 26.03.2014

Driftsbygningen ble helt nedbrant i brannen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

En av bilene til brannvesenet kan bruke en liter vann til å lage sju liter skum som fungerer effektivt for å unngå at branner sprer seg.

Uterykningssjef Severin Aarskog og brannsjef Per Ivar Bekk, Glåmdal brannvesen

Utrykningssjef Severin Aarskog og brannsjef Per Ivar Bekk i Glåmdal brannvesen er fornøyd med skumslokkingsutstyret.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

For gårdeierene er lettet over at bolighuset ble reddet, og at de kom fra det med helsa i behold, men det er en dramatisk hendelse som det tar tid å fordøye.

Politiet vet foreløpig ikke årsaken til brannen og vil sette i gang med krimtekniske undersøkelser på branntomta i morgen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.