NRK Meny
Normal

Skulle vært der skredet gikk

Klatreren Geir Jostein Horten fra Lillehammer skulle vært der skredet i Mount Everest gikk i dag, men ble forsinket med en dag og er i god behold.

Mount Everest

Arkivbilde: Minst seks klatrere omkom like ved leiren ved brekfallet Khumbu. Dette bildet er tatt i mai i fjor.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp

Det skriver VG .

Minst 13 har omkommet i ulykka som skjedde i 6.400 m høyde. Ifølge avisa er det minst fem nordmenn på Mount Everest nå. En av dem er dem er altså Geir Jostein Horten.

Fordi det tok en dag ekstra å få opp utstyret, ble Horten forsinket.

Ulykka i dag der minst 13 har omkommet og fem er savnet, er den verste i Mount Everests historie. Ifølge Reuters skal de omkomne og savnede være lokale sherpaer.

Det er en risiko å bestige verdens høyeste fjell. Det omkommer mennesker der hvert år og alle er innforstått med det.

Erling Kagge

Ifølge VG er 334 klatrere og omlag 400 lokale sherpaer nå samlet i basecamp før de skal forsøke å bestige fjellet.

– Farlig området

Erling Kagge har besteget Mount Everest og kjenner godt til det krevende terrenget ved isbreen Khumbu.

– Det er et veldig farlig område hvor isen er i stadig bevegelse, og en rekke ulykker forekommer. En isbre som ligger høyt på fjellet, velter seg nedover Khumbudalen og det er en rekke sprekker og blåis. Jeg har gått igjennom der rundt ti ganger og det er en av de mest krevende strekningene på ekspedisjonen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Northug langt bak

    Petter Northug kom i mål 1.27 bak Anders Gløersen på 15 kilometer fri teknikk i sesongdebuten på Gålå fredag. Førebels ligg Northug på ein 8.plass.

  • Alf Prøysens ærespris til Myhre

    Alf Prøysens ærespris blei i går tildelt visesongaren Lars Martin Myhre. Juryen grunngjev tildelinga med at Myhre er ein av dei verkeleg berande bjelkane i norsk musikkliv gjennom snart 50 år.

    Om Prøysen hadde vore i bransjen i dag hadde Myhre og Prøysen truleg samarbeidd for lenge sidan, heiter det i grunngjevinga til juryen.