NRK Meny
Normal

Skulle bare skremme

Mannen som i fjor trua og skjøt med hagle mot politiet og en skatteoppkrever, risikerer 16 måneder i fengsel. Skatteoppkreveren trodde hans siste time var kommet.

Skylder 100 000 kroner.
Foto: Steinar Andsjøn / NRK

Stange-mannen som skjøt mot skatteoppkreveren og en politimann før han tente på gården sin, møtte i dag i Hedmarken tingrett.

Mannen innrømmer at han har skutt, men han sier at det bare var meningen å skremme de to og ikke skade dem.

Aktor har lagt ned påstand om ett år og fire måneders fengsel for mannen, men han nekter for det alvorligste punktet i tiltalen.

Beklaget

Mannen beklaget i retten i dag at skatteoppkreveren ble skadet, og sier at han ikke visste det før han var i politiavhør.

Mannen skulle tvangsutkastes fra gården der han bodde på grunn av skattegjeld.

Siste time

Skatteoppkreveren har også forklart seg i retten i dag. Han fortalte at han trodde at hans siste time var kommet.

Skatteoppkreveren sa at han har hatt psykiske problemer i etterkant av det som skjedde. Vedkommende fortalte at han har hatt behandling og går fortsatt hos psykolog. Dessuten har han skiftet jobb.

Skatteoppkreveren mener at tiltalte skulle ha vært tiltalt for drapsforsøk og ikke legemsbeskadigelse. Samtidig ser han fram til å bli ferdig med saken.

I ettermiddag er det Kripos som viser bilder og forklarer seg om tekniske ting. Retten avsluttes i dag, men det er foreløpig uklart når dom i saken faller.

Skulle kastes ut

26. juli i fjor fikk en Stange-mann i slutten av 40-årene besøk på gården sin av både politiet og skatteoppkreveren.

Mannen skulle tvangsutkastes fordi han skyldte 100.000 kroner i skatt, men fant fram hagla og skjøt mot både skatteoppkreveren og politiet. Skatteoppkreveren ble truffet av flere hagl i hodet, rygg og det ene ben.

Mannen siktet også mot politimannens ben, men hagleladningen traff bare politimannens bukse.

Kan straffes strengt

I følge tiltalebeslutningen faller dette inn under straffelovens paragrafer som omhandler legemsbeskadigelse eller forsøk på legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, sier aktor Cathrine Fossen:

- Strafferammen for en slik forbrytelse er høy, sier Fossen.

Etter at mannen hadde skutt mot politiet og skatteoppkreveren, tente han på alle bygningene på gården slik at de brant ned.

Politiets sivile politibil ble også totalskadet i brannen, mens tiltalte også skal ha skåret opp dekkene til skatteoppkreverens bil.

Stange-mannen forsvares av advokat Gunhild Bergan fra Advokatfirmaet Elden.