NRK Meny
Normal

Skuffet over ny tomtefestelov

Hytteeiere med festet tomt er skuffet over den nye tomtefesteloven, som ble lagt fram i dag.

Hytte
Foto: NRK

Ifølge lovforslaget får hytteeierne svært liten mulighet til å løse inn tomtene sine og bli selveiere.

Arild Ruus Siemensen i Tomtefesteforbundet sier at den nye loven innebærer at hytteeiere fortsatt er leilendinger, og at Arbeiderpartiet har sviktet sine valgløfter.

Odd Arne Olsen og familien har hytte ved Sjusjøen i Ringsaker. Hittil har de betalt 1.400 kroner i året for å leie tomta, nå skal prisene stige til over 9000 i året som de betaler til Philske sameie.

Olsen er ikke fornøyd med den nye tomtefesteloven, og han har mange hytte-eiere med seg. Et av de største ankepunktene er muligheten til å løse inn tomta. Grunneiere til hyttetomter kan nemlig nekte innløsning hvis inntekten av festeavgiften er 5 % av nettoinntekten til grunneieren. Det betyr at svært mange hytte-eiere ikke har mulighet til å bli sjøl-eiere.

Nå det i tillegg blir enda dyrere å leie tomta er Odd Arne Olsen oppgitt.

- Det er helt forferdelig. Jeg mister rett og slett lysten til å reise hit, sier Olsen.

Ikke innløsningsrett for alle

Innløsningsretten er på 10 år for vanlige tomtefestere, men retten gjelder ikke hytteeiere som fester tomt på statsalmenningen sin grunn eller i Finnmark.

- Grunnen til at det er et ønske om å holde statsallmenningen samlet, sier Knut Storberget.

Arild Ruus Siemensen i Tomtefesteforbundet er ikke fornøyd med den nye loven.

- Avskaff hele ordningen. Dette er levninger fra et gamelt system som har gått ut på dato, sier Siemensen.

Han er likevel glad for at den nye loven sikrer huseiere innløsningsrett annenhvert år.

Hør hele debatten mellom Knut Storberget og Arild Ruus Siemensen her!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Leter etter brannårsaken

    Politiet fortsetter i dag etterforksningen for å finne årsaken til brannen fredag på Metallco Aluminium på Eina i Vestre Toten der to ansatte omkom. Leder i etterforskingsseksjonen hos politiet i Gjøvik, Siv Opsahl sier det blir en vanskelig oppgave, men at politiet vil bruke den tida som trengs. I morgen vil KRIPOS bistå etterforskingen.

  • Høyre slår seg sammen

    I helga har Hedmark Høyre og Oppland Høyre vedtatt å slå seg sammen til en enhet. Hva den nye organisasjonen skal hete blir klart i februar.

  • Lave rovdyrtap i Hedmark

    Ikke siden 1993 har rovdyrtapene vært så lave i Hedmark som de var i år. Totalt har 177 sauebønder søkt om erstatning på i overkant av 4100 dyr. Ifølge Fylkesmannen har antallet dyr på beite vært relativt stabilt.