NRK Meny
Normal

– KrF og Venstre har bare klart å lappe sammen jordbruksoppgjøret her og der

Lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, er skuffet over KrF og Venstre. – Regjeringen vil fortsatt ta penger fra de små og gi dem til de store, mener hun.

Merete Furuberg

Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag er ikke fornøyd med hva KrF og Venstre har oppnådd i årets jordbruksoppgjør.

Foto: Vegard Grøtt

I går kom Høyre, Frp, KrF og Venstre til enighet om en jordbruksavtale. En avtale som ifølge Furuberg ikke sikrer norsk matproduksjon.

– Det er ikke en satsing på dem som ønsker å drive familiebruk. Derimot vil de satse på store industribruk, der man baserer det hele på importert arbeidskraft og importert fôr.

Furuberget mener at avtalen Venstre og KrF har kommet fram til med regjeringen ikke er i samsvar med de målsettingene som de to partiene selv har uttalt at de har for norsk landbruk.

Og Furuberget får støtte av Arbeiderpartiets Knut Storberget, som er overrasket over at KrF og Venstre har gått med på fordelingen og strukturen den nye avtalen legger opp til.

Knut Storberget

Arbeiderpartiets Knut Storberget er overrasket over at KrF og Venstre har gått med på strukturendringene den nye jordbruksavtalen legger opp til.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Dette er to partier som gikk til valg med å opprettholde jordbruk over hele landet. Men i denne avtalen er det en betydelig favorisering av dem som driver stort. De mellomstore og små kommer veldig dårlig ut.

Storberget legger til at han frykter at regjeringen på sikt skal kutte i budsjettene.

– Da blir det i så fall full stopp for de små, og dermed vil norsk matproduksjonen synke.

Sikre profesjonelle bønder

Venstres stortingsrepresentant for Oppland, Ketil Kjenseth, sier at Venstre i sitt partiprogram har som mål å opprettholde overføringer på dagens nivå, og påpeker at det oppfyller de med avtalen de har inngått med de tre andre partiene.

– Dernest er det viktig å sikre en stamme av profesjonelle bønder som har landbruk som sin hovedinntektskilde.

Fylkesleder i Hedmark KrF, Kjell Bjørnseth, mener også at de har klart å bevare partiets landbrukspolitikk med avtalen de har inngått.

Favorisere ikke de store

Kjell Bjørnseth

Fylkesleder i KrF Hedmark, Kjell Bjørnseth, mener at de ikke favoriserer de største.

Foto: Privat

– Jeg føler ikke at vi favoriserer de store. Melkekvotene er riktignok litt for høye, men det måtte vi bli med på. I politikk er det forhandlinger, og da må man gi og ta, sier Bjørnseth.

Om Furubergets utsagn om at KrF og Venstre bare så vidt har klart å lappe sammen litt av jordbruksoppgjøret, har Bjørnseth følgende å si:

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag må gjerne se svart på alt, men jeg synes de bør være glade for at vi har klart å bevege regjeringen i den retningen både de og vi vil. Vi skulle gjerne beveget dem enda lenger, men det var så langt vi kom denne gangen.

Skal jobbe mot Stortinget

Furuberg i Norsk Bonde- og småbrukarlag sier at det nå blir viktig å jobbe inn mot de andre partiene på Stortinget for å sikre en best mulig jordbruksavtale på de punktene regjeringen og KrF og Venstre ennå ikke har rukket å spikre. I avtalen som de fire partiene har lagt frem, står det nemlig at innstillingen fra næringskomiteen på Stortinget skal være førende for jordbruksoppgjøret.