Øygard nekter å hilse på forfatter

Jon Gangdal skriver bok om Rune Øygard. Men etter over tre uker i samme rettssal vil fortsatt ikke Øygard hilse på Gangdal.

Jon Gangdal

Jon gangdal skriver bok om Øygardsaken

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Men bok skal det bli, sier forfatteren, som har skrevet mange bøker om mennesker som tøyer grensene, blant annet om vesle Christoffer fra Vestfold, Kjetil André Aamodt og finansakrobaten Ole Christian Bach.

Han er ikke den eneste forfatteren som har fulgt Øygardsaken:

Les: Faldbakken får inspirasjon til ny bok av Øygardsaken

Nekter å hilse

Til høsten kommer boka om Rune Øygard. Men Øygard nekter å ta ham i hånda, tre uker etter at rettssaken startet:

– Jeg har ikke fått noen kontakt. Advokaten sier at de ikke er interessert i å prate med meg, så da får jeg vel finne på noe annet da. Men jeg syns det er rart at han ikke vil hilse, særlig når han hevder at han er uskyldig.Da burde han ikke ha noe å skjule. Så jeg syns det er overraskende, sier Gangdal.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ser det ikke slik:

– Vi syns ikke at slike triste, tunge saker der alle parter er tapere har noe å gjøre i bokform. Vi syns ikke det passer i denne saken, det er en sedelighetssak.

Hun opplyser at Øygard har bestemt seg endelig og vil ikke medvirke i boka.

Den unge jenta og hennes familie vil, i motsetning til Øygard, medvirke i boka og gi intervjuer til Gangdal.

Hva boka handler om

Gangdal forteller dette om innholdet i boka:

– Det er ganske mye som har gått enten over eller under den dagsaktuelle radaren og som satt i riktig sammenheng kan framstå som kan framså slik "aha-var-det derfor" det ble som det ble.

Gangdal liker å skrive bøker om mennesker som tøyer grenser, enten lovlig eller ulovlig.

– Det jeg har syntes har vært spennende, er det å se hva som skjer med mennesker når de på et eller annet vis nærmer seg livets yttergrense. Enten det er å kjøre vanvittig fort på ski, bli Norges mest populære ordfører eller Norges mest forhatte finansmann. Jeg tror det er mye å lære av å skildre menneskelige mekanismer når de kommer til ytterpunktene.