Hopp til innhold

Skremmer nærgående ulv med knallskudd

TRYSIL (NRK): SNO prøver å skremme en radiomerket ulv fra et boligområde. – Det blir umulig å bevise at ulv er nærgående om den skal skremmes vekk fra folk, mener kritiker.

Erik Ola Helstad i SNO

Ulvesporene ble funnet onsdag formiddag og ulven oppholdt seg da kun noen kilometer unna. Her står Erik Ola Helstad i SNO foran ferske ulvespor.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Dagen etter en heftig stortingsdebatt om ulv, er Statens Naturoppsyn (SNO) på plass i Søre Osen i Trysil. En enslig ulv har beveget seg ned blant folk i Søre Osen i Trysil i flere dager, noe som har skapt uro hos lokalbefolkningen.

– Dette er en av ulvene vi har merket med radiosender, så vi har fulgt med på aktiviteten i noen dager nå. Nå har vi prøvd å skremme den med noen knallskudd for å få den til å trekke vekk fra området, så vi får se om det har noe effekt, sier Erik Ola Helstad i SNO.

Følges tett

Ulvene følges vanligvis med GPS-plotting som tikker inn til SNO noen ganger i døgnet. Nå følger de den konstant for å være mest mulig forberedt på ulvens bevegelsesmønster.

– Dette er en valp fra i vår og ut ifra det vi ser av spor og radiomerking er denne ulven alene. Det er i hvert fall ingen andre av de merkede dyrene som er her nå. Det er lite ønskelig å ha ulv tett på bebyggelse, så nå skal vi følge den utover dagen for å se om vi klarer å få den vekk, sier Helstad.

Halvor Sveen

Halvor Sveen mener ulven i Søre Osen burde vært avlivet.

Foto: NRK

– Blir holdt for narr

At SNO nå prøver å skremme vekk ulven vekker reaksjoner. Rovviltjeger og sauebonde Halvor Sveen er rystet.

– Hele radiomerkingen ble jo satt i gang for å dokumentere nærgående ulv. Når ulven nå skremmes vekk ødelegges hele statistikkgrunnlaget. Jeg forstår mindre og mindre av hvordan det tenkes. Folk blir holdt for narr, tordner Sveen.

Sveen mener regjeringen mister ytterligere troverdighet og øker konflikten ved at ulven skal skremmes vekk.

– SNO gjør bare en jobb, men dette er en systemfeil. Myndighetene burde vist handlekraft og fått avlivet denne ulven som ikke viser noen tegn til å være redd folk. Det hadde vært tegn på at folket blir tatt på alvor av de som styrer, sier Sveen.

Vurderer unormal oppførsel

Seksjonsleder i viltseksjonen hos Miljødirektoratet, Knut Morten Vangen, sier hensikten med radiomerkingen blant annet er å vurdere om ulvene i Slettås viser unormal oppførsel overfor folk.

– Når det gjelder konkret oppfølging av eventuelle nærgående ulver vil feltpersonell på stedet og innmeldte observasjoner være vel så viktig, men vi benytter oss også av data fra senderne.

På spørsmål om bortskremming av ulvene kan skade statistikkgrunnlaget med nærgånde ulv svarer Vangen at de følger vanlig prosedyrer ved meldinger.

– I slike tilfeller sender vi feltpersonell til stedet for å vurdere atferden til ulven. Dette vil uansett ikke ødelegge statistikkgrunnlaget, ettersom vi følger vanlig prosedyre, og atferden dermed lar seg sammenlikne med kjent kunnskap fra andre ulverevir. Siden valpen er merket har vi mulighet til å vurdere effekten av skremmingen.

Hadde ulven på tunet

Berit Ifarness bor i Søre Osen og er en av de som har sett ulven. Det opplevde hun som ubehagelig.

– Ulven stod ved grinda her og hadde grinda vært oppe er jeg sikker på at den hadde vært utenfor huset.

Hun synes det er vanskelig å bo med ulv så tett på.

– Du slapper aldri av. Vi ser ulvespor stort sett hver gang vi går en tur. Nå er man nødt til å begynne å ta ut de som er nærgående. Disse ulvene får unger til våren, så problemet blir bare større og større, sier hun.

Berit så ulv i Søre Osen

Berit Ifarness så ulven på utsida av grinda.

Flere saker fra Innlandet