Normal

Skramstad først til Søvollen

Vanskelige føreforhold gjorde etappen fra Drevsjø til Søvollen tung for mange, men Nina Skramstad holdt unna og kom først til det mest avsidesliggende sjekkpunktet i Femundløpet.

Nina Skramstad i Femundløpet
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Det var tungt. Jeg følte at det gikk så utrolig sakte, men det var ingen som tok meg igjen, så det gikk vel sakte for alle, sier Nina Skramstad.

Birgitte Næss Wærner

Birgitte Næss Wærner er sliten, men har en god følelse etter ankomst på Søvollen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Robert Sørlie

Robert Sørlie kjørte hardt til Søvollen. Der får hundene en god hvil.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Emil Inauen

Emil Inauen ligger godt an. Han var nummer fire inn til Søvollen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Hunder under Femundløpet

Gleder seg til en hvil.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Hundene hennes får velfortjent mat og stell vel framme på sjekkpunkt Søvollen. Der legger Skramstad og mange andre løpere seg til å hvile. Hun har klart å holde tetposisjonen helt siden Røros, selv om mange kommer raskt bak henne. Nærmest ligger Birgitte Næss Wærner, som har den beste tiden til nå.

– Hundene går godt. Nå må de få i seg masse mat og hvile, så får jeg også prøve å sove litt, sier hun mens hun deler ut pledd til sine firbente arbeidskamerater.

Resultater underveis:

Taktikken er i gang

Nina Skramstad, Birgitte Næss Wærner, Robert Sørlie og flere av de antatt beste, stoppet knapt på sjekkpunktet på Drevsjø, men satte rett avgårde til Søvollen. To av favorittene ble imidlertid liggende igjen på Drevsjø. Arnt Ola Skjerve og Lars Monsen valgte å ta ut den første åttetimershvilen der.

– Jeg er usikker på hvordan den taktikken fungerer for dem. Jeg tror det kan bli tungt, sier Thomas Wærner, som er handler for kona Birgitte.

Det har blitt sagt at forholdene over fjellet mellom Drevsjø og Søvollen er mer utfordrende enn vanlig, fordi det har kommet mye snø i løpet av den siste uka.

– Siden Arnt Ola og Lars valgte å bli liggende på Drevsjø, og derfor «må» kjøre rett videre herfra for ikke å havne langt bak de andre, kan det bli lite hvile på dem, sier Wærner.

Og når Arnt Ola Skjerve kommer til sjekkpunktet på Søvollen et par timer senere, er det akkurat det han velger å gjøre. Kjøre rett mot Tynset.

– Fortsatt langt til mål

Arnt Ola Skjerve og Robert Sørlie er foreløpig de eneste som har gjort unna etappen fra Drevsjø til Søvollen på mindre enn seks timer.

– Vi kjørte ganske hardt, så det blir godt med hvile nå, sier Sørlie.

Hundene hans er friske og raske og Sørlie har stor tro på at han kan klare å ta sin ellevte seier i Femundløpet. Men den kampen er det mange som er med i. Kun 20 av 60 mil er foreløpig tilbakelagt av hundespannene.

– Det er fortsatt langt til mål, sier Sørlie.

Emil Inauen er også en av de som ligger best an til nå. Det gjorde han også i fjor på samme tid, men på etappen fra Søvollen til Tynset skjedde en ulykke som gjorde at sveitseren ble sendt til sykehus og måtte bryte.