NRK Meny
Normal

Skoproduksjon på Brandbu nedlegges

Produksjonen ved Alfa skofabrikk på Brandbu nedlegges, og 35 ansatte mister jobben.

 

Alfa Skofabrikk på Brandbu
Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Ved avdelingen på Brandbu, er det kun produsert støvler til Forsvaret.  Nå melder Forsvaret andre behov, og ordretilgangen er stoppet opp.

Alfa Brandbu er en typisk kvinnebedrift.  60 prosent av de ansatte er kvinner, og mange er innvandrerkvinner.  Noen av de ansatte har vært ved bedriften i opptil 30 år.

 

Kun Forsvaret som kunde 

Det er Hagfors Skandinavia som eier fabrikken.

Avdelingen i Brandbu har de siste årene bare produsert marsjstøvler til forsvaret, men har nå ingen ordrer fra det millitære.

De ansatte ble orientert om styrets beslutning nå i formiddag. 

- Vi har prøvd å fortsette driften , men vi ser ingen annen utvei enn å stenge bedriften, sier daglig leder Børre Langum. For to år siden produserte Alfa 41.000 enheter til Forsvaret, mens hittil i år har vi kun fått ordre på noen få tusen. 

Forsvaret har ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor ordrer uteblir. 

- Men vi antar at det skyldes en strukturomlegging i hele Forsvaret, sier Langum. 

Fikk beskjed før helga

- Vi tillitsvalgte fikk fikk vite om nedleggelsen før helgen.  Det har vært en tung helg fordi vi ikke har kunnet snakke om det, sier hovedtillitsvalgt Berit Haga Jacobsen.

Haga Jacobsen bekrefter at hun de siste dagene blant annet har snakket med politikere for å få hjelp derfra.  Men uten å lykkes.

Gir ikke opp håpet

- Men vi gir ikke opp, og klorer oss fast i håpet om en løsning, sier Haga Jacobsen.  Hvis Alfa nedlegges, vil også verdifull kompetanse forsvinne.  Folk vil kanskje få seg annet arbeid, og det blir vanskelig å få de tilbake dersom noen vil kunne videreføre driften ved fabrikken. 

Ledelsen ved skofabrikken vil hjelpe de ansatte i en vanskelig å tung tid. 

- Våre ansatte har vært trofast mot bedriften i mange år, og det minste vi kan gjøre tilbake er å hjelpe de så best vi kan, sier daglig leder Børre Langum. 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tatt i fartskontroll på Tynset

  En sjåfør ble ilagt forenklet forelegg i en laserkontroll på Aumliveien på Tynset i morges. Høyeste hastighet var 49 kilometer i 30 sone.

 • Gruveanlegg får minnesmerke

  Det skal reises et minnesmerke over gruvedriften på Tverrfjellet på Dovrefjell. Det har kommunestyret i Dovre, Folldal og Oppdal bestemt. Neste år er det 50 år siden gruva på Tverrfjellet ble åpna. Gruva var i drift nær 30 år, før den ble stengt.

  Ved utsiktspaviljongen på Tverrfjellet med panoramautsikt over Snøhetta (2286 moh), og Svånåtindan (2209 moh).
  Foto: Ole Kristian Tangen
 • Il Tempo Gigante i Høyesterett

  Høyesterett avgjør opphavsretten til "Il Tempo Gigante".Caprino Filmsenter saksøkte Hunderfossen familiepark etter at de bygde en berg- og dalbane basert på den populære bilen.Caprino Filmsenter tapte i Tingretten men fikk mehold i lagmannsretten.

  Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.
  Foto: Alexander Nordby / NRK