Hopp til innhold

Skolesuksess i fjellbygd

Den private montessoriskolen i fjellbygda Venabygd i Gudbrandsdalen får stadig flere elever. Men suksessen har en bismak for kommunene, som taper ca. 100.000 kroner per elev som går der.

Venabygd montesorriskole

Elevtallet på den private fjellskolen i Venabygd er nesten blitt fordoblet.

Foto: Geir Randby / NRK

For 11 år siden ble den offentlige skolen i Venabygd lagt ned. Da hadde skolen ca. 36 elever.

Men med privat drift har elevtallet på utkantskolen blitt nesten doblet.

– Nå har vi 60 elever. 15 fra Venabygd og 45 fra andre steder i kommunen og nabokommunene, forteller Jon Terje Bjørke, daglig leder ved skolen.

Og nå har Utdanningsdirektoratet gitt grønt lys for at elevantallet kan økes ytterligere – til 70 elever.

100.000 kroner

Erik Odlo

Erik Odlo er ordfører i Ringebu.

Foto: Privat

Men skolens suksess er i ferd med å bli et problem for kommunene. De taper penger fordi statens overføringer følger elevene.

– Det er bra at skolen går bra og at den gir et godt tilbud. Men suksessen svekker elevgrunnlaget for den offentlige skolen. Overføringer vi skulle hatt til den offentlige skolen går i stedet til privat skoledrift, sier Erik Odlo (Sp), ordfører i Ringebu kommune.

Ifølge skolefaglig ansvarlig Gro Li Sletvold i Ringebu kommune utgjør de statlige overføringene årlig knapt 100.000 kroner per elev. I tillegg må kommunen betale skyss fra bostedet til den private skolen, dersom elevene bor langt nok unna.

– Dessuten får vi ekstra utgifter til spesialundervisning fordi elever med krav på spesialundervisning går på flere forskjellige skoler og dermed blir det dyrere, forklarer Li Sletvold.

– Anerkjent skole

Jon Terje Bjørke, daglig leder montesorriskolen Venabygd

Jon Terje Bjørke, daglig leder for montessoriskolen i Venabygd

Foto: Geir Randby / NRK

Daglig leder for montessoriskolen i Venabygd, Jon Terje Bjørke, er på sin side svært glad for suksessen.

– Vi har blitt en anerkjent skole både i Ringebu og i nabokommunene. Vi har et godt rykte, har mange bra elever og dyktige ansatte. Derfor vil enda flere elever gå her, sier Bjørke.

Og elevene trives. NRK treffer blant annet 5. klassingen Maria, som reiser hele 60 kilometer med buss hver dag for å kunne gå på skolen.

– Det er lettere å lære her. Vi jobber på en annen måte, sier 5. klassingen fornøyd.

Flere saker fra Innlandet