NRK Meny
Normal

Skoleelever nekter å gi slipp på mobilen

GRUE (NRK): Elever og lærere ved Grue barne- og ungdomsskole kjemper mot at det skal bli et mobilforbud ved skolen. Nå kan saken havne i kommunestyret.

Tijana Dakic, Emre Eek

DE KJEMPER MOT MOBILFORBUD: Tijana Dakic og Emre Eek går i 8. klasse ved Grue barne- og ungdomsskole.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Jeg ble faktisk sur. Jeg begynte utrolig nok å grine. Dette er ikke bra i det hele tatt, sier Emre Eek som går i 8. klasse ved Grue barne- og ungdomsskole.

Anita Madshus

STÅR PÅ MOBILFORBUD: Kommunestyrerepresentant Anita Madshus (H).

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Samarbeidsutvalget vil ha et mobilforbud på skolen. Utvalget består av foreldre, elever, ansatte ved skolen og politikere.

– Det handler om fokus på læring i skoletida, sosial samhandling mellom elever, og å begrense mobbing som skjer med mobiltelefon, sier Anita Madshus, som sitter i samarbeidsutvalget og er lokalpolitiker fra Høyre i kommunestyret. Det var Glåmdalen som førtst skrev om saken, nå blir den politikk for alvor.

Blir kommunestyresak

Både ledelsen ved skolen og flertallet av lærerne er imot forbudet.

Nå raser debatten og flere politikere har engasjert seg. Herdis Bragelien (Ap) er blant dem som synes et forbud er å gå for langt. Nå vil hun ta opp saken om mobilforbud i kommunestyret.

Herdis Bragelien

TAR OPP MOBILFORBUD I KOMMUNESTYRET: Herdis Bragelien (Ap)

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Dette kan ikke Samarbeidsutvalget bestemme, det er et rådgivende organ, sier Bragelien.

Men Madshus (H) tror mobilforbudet blir stående.

– Vi har vært klare på at vi ønsker en mobilfri skole, og det er derfor vi har jobbet så hardt for det. Vi på felleslista for Høyre, KrF og Venstre har flertall sammen med Senterpartiet, så da regner vi med at dette går vår veg.

Strålende fornøyd med forbud

Stein Erik Uhlen

FORNØYD MED FORBUD: Rektor ved Øyer ungdomsskole, Stein Erik Uhlen, er glad for at skolen har forbud.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Øyer ungdomsskole var en av de første i landet til å forby mobil på skolen. Rektor Stein Erik Uhlen sier både elever og lærere virker veldig fornøyde.

– Forbudet har virkelig gitt resultater. Elevene er mer aktive og sosiale, de følger bedre med i timen, og det er mye mindre mobbing, sier Uhlen.

Elevene har heller ikke problemer med forbudet.

– Det er bedre uten mobil. Det er lettere å følge med, sier Lars Formo som går i 9. klassen på skolen.

– Dette er elevenes møte å kommunisere på

Malin Vestmo

STØTTER ELEVENE: Lærer Malin Vestmo.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ved Grue barne- og ungdomsskole har de «mobilhotell», der elevene legger fra seg mobiltelefonen i en hylle før timen starter. Deretter får de den tilbake i friminuttet.

– Mobilbruk har ikke vært noe stort problem her. Dette er elevenes måte å kommunisere på, og det er bedre å lære dem god mobilbruk enn å ha et forbud, sier lærer Malin Vestmo.

– Vi bruker det også enkelte ganger i undervisningen, rett og slett for å nå læringsmålene. Det kan være i forbindelse med nettbasert quiz på tavla og enkle søk på internett.

Tijana Dakic, Emre Eek

MOBILHOTELL: Ved Grue barne- og ungdomsskole legger elevene mobiltelefonene i en hylle når skoletimen begynner, forteller Emre Eek og Tijana Dakic.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hvilke regler som gjelder for mobilbruk, reguleres i skolens ordensreglement Utdanningsdirektoratet skriver på sine sider at skolen kan forby mobilbruk i timene, men at skoleeier ikke kan kreve at elevene legger igjen mobilen hjemme.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.

 • NM-gull til Kokslien

  Mikko Kokslien fra Søre Ål vant NM-gull i kombinert på Beitostølen lørdag ettermiddag. Kokslien gikk inn til seier etter et spurtoppgjør mot Jørgen Graabak.