Hopp til innhold

– Må jobbe for å ta vare på landet

Nes ungdomsskole er en av få i distriktet som arrangerer debatt før valget. Blant temaene som engasjerte deltakerne var nynorsk og kollektivtilbud. Og midt blant dem står kanskje en framtidig statsminister?

Unge politikere deltok på skoledebatt på Nes ungdomsskole i dag. Se sendingen her.

Se hele den politiske skoledebatten på Nes ungdomsskole.

Petter Johansen og Thomas Kippernes

Fra høyre: Petter Johansen og Thomas Kippernes.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Åtte politiske partier stilte til debatt i gymsalen på Nes ungdomsskole i dag. Elevene har jobbet med politikk den siste tiden og det var inngangen til dagens debatt. Skole-, landbruks- og miljøpolitikk sto på plakaten, men tidsbegrensninger førte til at miljøspørsmålet måtte droppes i debatten.

Skolepolitikk ble et viktig tema underveis i debatten, spesielt spørsmålet om videreutdanning av lærere og hvor mange lærere man trenger.

Ung debattant

I tillegg til innlegg og debatt partiene imellom, ble det også stilt spørsmål fra salen, et av dem dreide seg om nynorskundervisningen. Det spørsmålet opptar mange.

– Jeg liker ikke nynorsk, så jeg vil ha det som valgfag, sier Petter Johansen.

Han forteller at spørsmålet om sidemål ville påvirket hvilket parti han hadde stemt på hvis han hadde stemmerett.

Kaja Fossum Vik, Emma Ihle og Synne Opdal Sørensen.

Fra høyre: Kaja Fossum Vik, Emma Ihle og Synne Opdal Sørensen.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– I fjor dro det nynorsken ned snittkarakteren. Vi har bare hatt to år, jeg kunne ikke så mye og på tentamen dro det ned karakteren. Enten så burde man starte tidligere, eller så bør man droppe det, det er ikke nødvendig med to skriftspråk, sier Thomas Kippernes, like etter at debattene har lagt ned mikrofonene for siste gang.

Avslutningsvis fikk de ulike partiene mulighet til å holde en appell, som ga ulik respons fra salen.

Ikke alle representantene klarte å fange elevenes oppmerksomhet i like stor grad. Kaja Fossum Vik, Emma Ihle og Synne Opdal Sørensen synes Høyre leverte bra og at langt fra alle virket godt nok forberedt til debatten.

Jentene er også opptatt av spørsmålet om sidemål og mener det bør satses mer på kollektivtilbudet i distriktet.

– Må ta vare på landet

Jonatan Faraasen

Jonatan Faraasen var debattens yngste deltaker.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det er viktig for oss, vi har blitt kjent med flere som bor i Hamar og Brumunddal og trenger å komme oss dit. Det blir vanskelig når vi ikke har andre muligheter enn å ta buss etter skolen, med mindre vi blir kjørt av foreldrene våre.

Dagens yngste debattant var Jonatan Faraasen fra Kristelig Folkepartis ungdomsorganisasjon. Han starta opp i politikken som trettenåring og har klare ambisjoner for framtida.

– Jeg har sagt at jeg skal bli statsminister og det skal jeg jobbe for også. Det er fordi vi har et virkelig flott land og det må virkelig videreføres og tas vare på. Det brenner jeg for.

«Ungdommen nå til dags!» Vi har alle hørt det, men stemmer det egentlig at unge mennesker er så likegyldige som enkelte skal ha det til?

– Det varierer, men hvis man kjenner noen som er engasjert er det lettere å bli det sjøl. Men når vi tar det opp i klasserommet, har folk sine meninger, absolutt, sier Faraasen.

Flere saker fra Innlandet