NRK Meny
Normal

Skal ha brannen under kontroll

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brannvesenet i Eidskog fikk i går kveld kontroll over skogbrannen ved Holmsjøen. Opptil 200 mål skog har blitt berørt av brannen.

Skogbrannen starta i et snauhogstområde like etter klokka 12 onsdag formiddag. Brannen spredde seg til ungskog, og ble vanskelig for brannvesenet å kontrollere. Det var lenge fare for at flammene skulle nå storskogen.

Brannmester i Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen, Eirik Haugen, sier brannvesenet mistet kontrollen på brannen i 16-tiden, og rekviderte et helikopter til hjelp i slukkingsarbeidet.

– Brannen spredde seg utover et ganske stort område. Brannvesenet trodde de hadde kontroll, men så begynte den å spre seg raskere enn ventet.

Det var vanskelige slukkeforhold på stedet. Blant annet måtte brannmennen selv bære utstyret inn til brannstedet på grunn av dårlige veger. Brannen bredte seg utover, og opptil 200 mål kan ha blitt rammet.

(Saken fortsetter under tv-klippet)

Video Slik foregikk slukkingsarbeidet

Brannmester Eirik Haugen forteller om slukkingsarbeidet. Reporter er Arne Trolldalen.

Stor spredningsfare

Omkring klokka 17 snakka brannmester Haugen med Harald Bjerkan i Eidskog. Han kunne da fortelle at de hadde klart å begrense brannen til et hogstområde, men at de trengte mer bistand for å hindre spredning.

Litt etter klokka 18 ble det meldt om at helikopteret som skulle delta i slukkingsarbeidet hadde tekniske problemer, så piloten måtte dra til Kjeller for å finne et nytt helikopter.

Brannen blusset opp flere ganger, men brannmannskaper fikk etter hvert kontroll over brannen.

– Sjelden så stor skogbrannfare så tidlig

Meteorologisk Institutt beregner skogbrannfare for 100 steder i Norge. Deres tabeller viser at det er stor skogbrannfare flere steder i landet.

– Det er sjelden at skogbrannfaren er så stor, så tidlig, sier Per Døviken i brannvesenet i Drammensregionen.

– Vi ber folk være obs nå framover i påsken. Det vil si at de må være forsiktige når de er i utmark. Det er viktig å ta forholdsregler når det gjelder bruk av grill, blant annet.

Døviken minner også om at det er forbudt å tenne bål i utmark etter 15. april.

Også i Vindafjord i Rogaland kunne det gått virkelig ille tidligere i dag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • – Har forståelse for ordførerne

  Styreleder i Sykehuset Innlandet, Anne Enger sier hun har forståelse for at ordførerne rundt Mjøsa vil fremme sine kommuner for å få et sykehus. – Men et sykehus ved Mjøsbrua er utredet i flere år og prosessen har skapt en slags enighet, sier hun.

  Anne Enger og Morten Lang Ree
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Bilulykke Nordsinni

  To biler har kollidert på fv 33 ved Nordsinni i Nordre Land kommune. Nødetatene er på vei til ulykkesstedet. Skadeomfanget er ukjent.

 • Hamar kommune vil ha sykehus

  Hamar kommune vil ha et nytt sjukehus enten ved jernbanestasjonen eller ved Vikingskipet. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud viser til to rapporter som har blitt utarbeida i etterkant av at kommunestyret i Hamar bestemte seg for å se på mulighetene for å legge et sjukeshus til byen. Sjukehuset Innlandet har vedtatt at de ønsker å bygge ved Mjøsbrua.