NRK Meny
Normal

Skjerpet kontroll på svenskegrensa nå

MAGNOR (NRK): Om du bare skal på handletur, må du sørge for å ha med deg ID. Bilene som kommer fra Sverige og over grensa på Magnormoen i dag blir stoppet og kontrollert.

Grensekontroll på Magnormoen

Klokka åtte i dag tidlig ble det innført skjerpet grensekontroll, blant annet i Hedmark.

Foto: Anne Kari Løberg

– Jeg syns det er bra å bli stoppa, sier Lars Matre. Han kjører mat fra Arvika til Våler, blant annet til flyktninger, og har forståelse for situasjonen.

Han og mange andre ble stoppet på grensa på Magnormoen i Eidskog i dag, etter at politiet inntok grensa klokka 08. Den spesielle flyktningesituasjonen er årsaken.

Stopper ikke alle

– Det vi har startet i dag er en utvidet og forsterket grensekontroll med tanke på å få bedre kontroll på asyltilstrømningen inn i Norge og eventuelt plukke ut andre biler og objekter som kan være en trussel for Norge, sier politiførstebetjent Åge Sandbakken.

Grensekontroll på Magnormoen

Politiførstebetjent Åge Sandbakken og kollega Emil Christensen sto for ID-kontrollen på Magnormoen torsdag.

Foto: Anne Kari Løberg

Politiet i Hedmark kontroller først og fremst grenseovergangen på Magnormoen, men politimester Tormod Bakke sier de også vil ha stikkprøver andre steder langs grensa.

– Vi kommer ikke til å kontrollere alle, det ville skape køer helt til Arvika, men vi tar stikkprøver. Så får vi se hvordan vi innretter kontrollene i dagene og ukene framover, sier Tormod Bakke.

Stor strøm av flyktninger

Økt kontroll, blant annet på svenskegrensa, ble vurdert som nødvendig etter at Sverige skjerpet grensekontrollen tidligere i uka og innførte en langt strengere innvandringspolitikk enn før.

Det var stille på Magnormoen i åtte-tida i dag tidlig, men trafikken tar seg normalt opp utover dagen. I morgentimene ble alle bilene som kom stoppet, men når trafikken øker vil de gjøre et utvalg.

– Vi plukker ut de bilene vi mener skal stoppes, for å si det sånn. Vi har utstyr til å se hvem vi bør stoppe, sier Åge Sandbakken.

Det er over 30 grensoverganger fra Sverige og inn i Hedmark. Det er ikke mulig å kontrollere dem alle. Politiet vil første og fremst kontrollere seg om grenseovergangen på Magnormoen.

– I tillegg har vi patruljer på hjul som vil ta stikkprøver, også andre steder, sier Sandbakken.

Må ha ID på «harryturen»

Mange fra Hedmark reiser til Sverige for å handle, ikke minst i tiden før jul. Også de kan risikere å bli stoppet i kontroll nå.

– Ja, de må ha med seg gyldig ID, og det er enten pass, førerkort eller bankkort med bilde, sier Sandbakken.

Se hvordan folk reagerte på å bli stoppet torsdag morgen:

Nå må alle som skal inn i Norge over grensa på Magnormoen ha med seg gyldig identifikasjon. Flyktningesituasjonen fører til økt grensekontroll inn mot blant annet Hedmark.

Reporter: Anne Kari Løberg. Foto/redigering: Bjørn Opsahl.