Hopp til innhold

Skituren kan bli et mareritt for den firbente

Skisesongen er høysesong for kuttskader på den firbente turkameraten din. Hvert eneste år blir flere hunder skadet i skiløypa.

På skitur med hund

TURVENNER: Ingebjørg Axelsdottir liker å la hunden Mia dra henne i skiløypene på Svartholtet i Elverum. Hun mener skiløpere bør bytte ut skiene med stålkanter til en tryggere versjon for hunder.

Foto: Synne Elise Sanderud / NRK

Mange ivrige skigåere tar gjerne med seg hunden på skituren. Står du på fjellski med stålkanter, kan det ende med at den firbente får kuttskader på poter og kropp.

– Dessverre skjer dette veldig ofte i høysesongene for ski, folk melder inn alt ifra små kuttskader til skader hvor kuttene har gått dypere og trenger behandling hos dyrlege, sier Arvid Steen.

Han er pressekontakt i Tryg Forsikring. De mottar hvert år flere skademeldinger på hunder som har kuttet seg opp på fjellski med stålkanter. De ønsker nå at hundeeiere skal ta noen forholdsregler før de tar med hunden i løypa og på fjellet.

– Unngå skiene med de skarpeste kantene og ta med førstehjelpsutstyr til både mennesker og dyr på turen, sier Steen.

Mye du kan gjøre selv

– Får hunden et svakt kutt i poten, vil nok mange hundeeiere klare å bandasjere skaden selv. Treffer kuttet lenger opp og kanskje mot sener, er det en helt annen sak, sier veterinær Helene Sofie Marvik.

Hun mener førstehjelpsutstyr til hunden kan være helt nødvendig. Hun understreker viktigheten av å kunne litt førstehjelp, også for dyrene sin skyld. Har du en vott eller et skjerf i sekken, kan dette brukes som press dersom uhellet har hendt.

Veterinær Helene Sofie Marvik

UNNGÅ SKADER: Veterinær Helene Sofie Marvik mener det er mye eieren kan gjøre for å unngå potekutt.

Foto: Synne Elise Solli Sanderud / NRK

– Det finnes faktisk også egne ski til folk med hunder. De har gjerne pusset ned eller fjernet stålkantene på disse. Vi anbefaler jo å bruke slike til de som har hund, sier Marvik.

Hun oppfordrer eiere til å lære god dressur, slik at den kan å orientere seg på steder som i skibakken. Helene mener det er mindre skadepotensial, dersom hunden alltid forstår hvor eieren vil ha den.

– Spesielt valper er jo veldig uforutsigbare, vimsete og lekne, jeg ville vært ekstra forsiktig dersom jeg tok med en liten en på tur, sier veterinæren.

Sjekk ut skadeomfanget

– Har skaden først skjedd, er det viktig at eieren klarer å bedømme omfanget av skaden. Er kuttet dypt og blør masse så få alltid veterinæren til å sjekke det, sier Marvik.

I likhet med forsikringsselskapet har de mottatt flere bekymringsmeldinger fra eiere som lurer på om kutt fra fjellski må sys. Helene forteller at det i de fleste tilfeller er snakk om overfladiske kutt som kun trenger rens med saltvann.

– Dersom man er usikker, bør man heller spørre en gang for mye. Hvis kuttet er dypt og egentlig bør sys, bør ikke hunden gå for lenge med dette åpent, sier veterinæren.

Hund på skitur

FORSIKTIG MED POTENE: Det er poten som oftest får kutt, dersom hunden skader seg på ski.

Foto: Synne Elise Sanderud / NRK

Flere saker fra Innlandet