NRK Meny
Normal

Skistar skal spare 50 millioner

Skistar AB planlegger å spare inn 50 millioner. Det fører til at åtte ansatte ved skisentrene i Trysil og Hemsedal får redusert sine stillinger.

Trysilfjellet

INNSPARINGER: Skistar må spare penger og det hentes blant annet inn på stillingsprosenten hos de ansatte.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Skistar AB eier skianlegg i Trysil og Hemsedal, samt i Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige. Nå skal selskapet omorganisere og spare penger.

– Det er satt som mål at vi skal spare inn 50 millioner kroner på hele konsernet. Det gjelder både innkjøp, personal og stordriftsfordeler som vi skal se på framover, sier Jan Lindstad, som er driftssjef på Skistars anlegg i Trysil.

Skistar omsatte for 1,7 milliarder svenske kroner i fjor, og hadde et overskudd på 162 millioner kroner. Likevel må det altså spares inn.

Helårsstillinger blir sesongarbeid

I Trysil er det bestemt at fire fast ansatte blir tilbudt sesongarbeid, i tillegg til at fire får redusert sin stillingsprosent. I Hemsedal skal det være planlagt lignende kutt.

Ifølge Bo Halvardsson, som er sjef for Skistar i Trysil og Hemsedal, har ikke forhandlingene kommet så langt i Sverige som her til lands, så det er fortsatt uklart hvor mange som blir berørt på andre siden av grensen.

– Vi er i gang med et prosjekt nå der vi skal gå fra fem destinasjoner til ett selskap. Vi skal jobbe enda tettere og dra flere stordriftsfordeler av dette, forklarer han.

SE VIDEO:

Skistar skal kutte 50 millioner kroner.

Reporter Vibecke Wold Haagensen/fotograf Frode Meskau.

– Norge subsidierer ikke Sverige

Besøkstallene har vært de samme for selskapet de siste fire årene. NRK har tidligere skrevet om at Hemsedal skisenter hadde en av sine beste sesonger noensinne i fjor, og at det i Trysil var det den beste snøvinteren på 25 år.

Halvardsson sier det ikke er slik at norske destinasjoner må betale for de svenske.

Jan Lindstad

Driftssjef på Skistars anlegg i Trysil, Jan Lindstad.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det medfører ikke riktighet at Norge subsidierer Sverige, sier han.

En av grunnene til at man nå trenger færre ansatte, er at man ikke lenger trenger like mange til å håndtere kundebestillinger, siden alt gjøres på nettet.

De ansatte som er berørt jobber i flere ulike felt, blant annet på marked, salg, skiutleie og drift.

– Vi må dimensjonere oss for framtiden. Derfor ser vi over hele selskapet, og ser på antallet faste ansatte, sier han.

– De ansatte forstår situasjonen

– De som blir rammet synes det er leit, men de forstår situasjonen. De ser det som skjer både her og i resten av konsernet, og de ser at vi må redusere, sier Jan Lindstad.

Han sier at nedbemanningsprosessen har vært ryddig.

– Vi har gjort ting ordentlig, sier han.

Skistar

Skistar eier skianlegg i Trysil og Hemsedal, i tillegg til Åre, Sälen og Vemdalen i Sverige.

Foto: Frode Meskau / NRK