– Fantastiske skiforhold i sommer

Takket være en kald juni, kan Galdhøpiggen sommerskisenter holde åpent hele sommeren for første gang på tre år. Det er til stor glede for skientusiastene.

Mann står på slalåmski.

SOMMER OG SKI: Varmegrader og solskinn trekker mange alpinister til fjells i området ved Galdhøpiggen sommerskisenter i Lom.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ved foten av Galdhøpiggen har skiheisen vært åpen siden 22.mai, og i bakken kryr det av ivrige snøbrett- og skikjørere.

– Forholdene er helt fantastiske her i dag. Det er nesten skyfritt og blå himmel, og helt utrolige forhold. Det er masse god snø, og hyggelige og blide mennesker, så dette er kjempebra, sier Tord Olsen som er på ski- og snøbrettcamp på Galdhøpiggen sommerskisenter sammen med sønnen Sondre.

Det er fortsatt mye snø i fjellet på grunn av den kalde våren. Dermed kan Tord og sønnen stå på brett i bakken, samtidig som de nyter strålende julisol.

– Vi er her for å kose oss. Vi trener ikke så mye, vi har det mest moro. Men vi hopper litt, tar tak i brettet og railer litt, sier Tord.

Gutt og mann står på snowboard

FINE FORHOLD: Tord Olsen og sønnen Sondre storkoser seg i skibakken på Galdhøpiggen sommerskisenter.

Første gang på tre år

Ved Galdhøpiggen sommerskisenter planlegger de å ha åpent hele sommeren. Sist de kunne det var for tre år siden.

– Vi håper å holde åpent til i oktober, sier Per Vole som er daglig leder i Galdhøpiggen sommerskisenter.

Han har drevet stedet siden 1985 og har derfor lang erfaring med skikjøring på sommerfjellet.

– Nå er det veldig bra her. Det er lenge siden vi har hatt så mye snø og en så kald junimåned som vi har hatt hittil i år. For oss har dette klaffet fint, sier han.

Toppen av skitrekket ligger på 2200 meter over havet. Selve skibakken ligger på Juvbreen, som er fem kilometer fra Norges høyeste fjell Galdhøpiggen.

Mange besøkende

– I dag er det mange folk i bakken her, og sesongen så langt har vært bra. Vi har hatt mange lag her i både mai og juni, forteller Vole.

Det er skientuasiaster fra flere land som bruker bakken ved Juvasshytta som treningsarena. For øyeblikket er det både dansker, svensker og franskmenn tilstede, og skiheisen har hatt opp mot 500 besøkende hver dag den siste tida.

– Det er mange frikjørere også her, og det har vært utrolig fine forhold for dem nå i juni. Det har kommet mye nysnø, så de har kjørt i skikkelig pudder. Vi håper det kan bli slik i høst også, avslutter Vole.

En ung mann står på slalåmski iført kortbukse.

SOMMERSKI: Når sola skinner går det an å kjøre på ski, i shorts.

Foto: Alexander Nordby / NRK