Hopp til innhold

Skiløypekonflikt på fjellet

Skiløypetilbudet kan bli dårligere på Venabygdsfjellet i vinter. Turistbedriftene klarer ikke å bli enige om hvor mye hver enkelt skal betale for løypekjøring.

Løypemaskin.

Det er splittelse blant turistbedriftene som skulle samarbeide om brøyting av løyper på Venabygdsfjellet.

Foto: Rune Hansen

Det er splittelse blant turistbedriftene som skulle samarbeide om preparering av løyper, og to av bedriftene har ikke lenger noen avtale med selskapet Venabygdsfjellet Turskiløyper.

– Jeg blir veldig lei meg og fortvila, sier Rolf Rønning.

Han er tidligere styreleder i selskapet Venabygdsfjellet Turskiløyper etter at han gikk av for tre måneder siden.

Sa opp avtale

I fjor ble det konflikt mellom Lundes turisthandel, som driver en Kiwi-butikk, og styret.

De som eier butikken, driver også med løypekjøring, og mener de får for lite betalt i forhold til andre som brøyter i samme fjellområde. Avtalen ble sagt opp.

– En modell vi har brukt fire år på å bygge opp kan knekke sammen på veldig kort tid. Konsekvensene er dårligere og sjeldnere løypepreparering på Venabygdsfjellet, sier Rønning.

Styret i løypelaget har bestemt at et av hotellene, Spidsbergseter, skal få 50 prosent mer pr kilometer brøyting fordi de har en større maskin som lager bredere løyper.

– Urettferdig løypepris

Skiløyper

Turistbedrifter krangler om brøyting av skiløyper til vinteren.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ola Isum, som driver Kiwi-butikken, mener dette er urettferdig.

– Jeg synes det skal være lik pris på kilometeren. Det blir ikke nødvendigvis mer løyper av å kjøre bredere løyper. Det blir faktisk mer løyper av å kjøre allsidig og flere løyper, mener Isum.

De to partene er også uenige om hva som blir konsekvensene av denne konflikten. Isum sier at han kommer til å kjøre opp løyper på den delen han har ansvaret for uansett.

– Løyper skal vi ha på Venabygdsfjellet uansett. Det er ikke noe vits å komme med skremselspropaganda, sier Isum.