Skibladner fikk 250.000 i gave

I dag feirer Skibladner 160 år. I sommer fikk de en formidabel bursdagsgave. 250 aksjer i sitt eget selskap som kan selges videre for 1.000 kroner stykket.

Luftfoto av Skibladner omkransa av småbåter

OPPMERKSOMHET: Mange småbåter fulgte Skibladner på hennes ferd på Mjøsa under NRKs sommersending i midten av juli og den oppmerksomheten merker eierne av båten nå.

Foto: Luftfoto / NRK

– Dette betyr kort og godt penger inn på bunnlinja for oss, og at de som viser sin entusiasme for oss kan bli medeiere i båten. Dette er ikke noe annet enn begeistring for Skibladner.

Det sier styreleder i Oplandske Dampskibselsskap, Bjørn Blichfeldt, som er overveldet over gaven fra investeringsselskapet Selvaag Invest som de fikk da Skibladner reiste minutt for minutt på NRK i sommer.

Stor interesse

Bjørn Blichfeldt

GLAD MANN: Bjørn Blichfeldt er styreleder i Oplandske Dampskibselsskap og har opplevd en formidabel økning i folk som vil kjøpe aksjer og ikke minst reise med Skibladner.

Foto: NRK

Det er AS Oplandske Dampskibsselskap som eier Skibladner. Selskapet ble etablert i 1854 og solgte den gang aksjer.

På begynnelsen av 1990-tallet ble nye aksjer utstedt i en såkalt emisjon, hvor flere bedrifter støttet selskapet ved å kjøpe aksjer. Noen av disse har Dampskibsselskapet senere kjøpt tilbake for videresalg til interesserte.

Det at selskapet nå har fått flere aksjer de kan selge kommer godt med. Vanligvis har de solgt ca. 2–3 aksjer i året, men i år har interessen eksplodert.

– Vi kommer til å selge 300 aksjer i år. Vi har ikke engang klart å svare på alle henvendelsene vi har fått. Vi har to stykker som sitter hele dagen og prøver å svare på alt, sier en opprømt Blichfeldt.

Det at Blichfeldt også fikk nevnt det hele på TV, da NRK sendte Sommeråpent fra båten i midten av juli, skadet nok heller ikke på salget og interessen.

Skibladner

BURSDAG: I år er Skibladner 160 år og opplever en oppmerksomhet som ikke alle 160-åringer er forunt.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Intet utbytte – bare et flott papir

De som tror man skal bli rik på sin Skibladner-aksje må nok tro om igjen. Aksjene har ikke gitt utbytte siden midten av 1920-tallet. Man tjener ingen ting på den.

– For noen år siden gjorde vi om vedtektene som nå sier at det aldri skal utbetales utbytte gjennom dette selskapet. Ved å gjøre det klarte vi å få skattevesenet til å akseptere at vi er et selskap som ikke betaler skatt, forteller Blichfeldt.

Tidligere fikk aksjonærene reise gratis med Skibladner ved å vise aksjebrevet sitt, men de dagene er også talte.

– Som aksjonær i Skibladner får man ikke reise gratis, man får ikke utbytte, men man får et lekkert dokument og blir medeier i selskapet.

Nå koser Blichfeldt seg over den store interessen Skibladner opplever. De håper å nå 19.000 passasjerer i år. Det vanlige er 18.000. I fjor var de nede på 16.000.

Neste års sesong kan også bli bra. Mange hadde nemlig allerede planlagt årets ferie før de så Skibladner på TV i sommer...

Skibladner ankommer Hamar minutt for minutt

VARM VELKOMST: Tusener på tusener møtte fram på stedene Skibladner la til under årets Sommeråpent-sendinger. Her fra Hamar.

Foto: Luftfoto / NRK