NRK Meny
Normal

– Styr unna pulveret – spis heller frukt og grønt

Mange aktører vil tjene penger på å hjelpe deg å få bort julefettet, ofte ved bruk av pulverdietter. – Styr unna, sier folkehelsekoordinator Ine Wigernæs.

Frukt og grønt gjør kroppen glad

Ine Wigernæs mener det er feil å styre unna frukt og grønt til fordel for strenge pulverkurer.

Foto: Colourbox

Ine Wigernæs

Ine Wigernæs langer ut mot pulvershaker og barer. ARKIV.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Ved Family Sports Club på Elverum tilbys vektreduksjonskurs, hvor vektnedgang ved hjelp av måltidserstattere som pulver og barer, er en av mulighetene.

Det daglige energiinntaket tilsvarer 500 kalorier – rundt en fjerdedel av det som anbefales at voksne kvinner får i seg.

– Om du er mann eller dame spiller ikke så stor rolle. De fleste er her i tre uker. Noen er her på to uker, andre på tre måneder. De som skal gå lenger enn tre uker må gjøre det i samsvar med lege, forteller Rune Nygård som leder kurset.

Nå som julen er over og hverdagen setter inn, er det trolig ikke mangel på deltagere. Målet for dem som deltar, er å havne i ketose, en tilstand hvor kroppen får energi ved å brenne fett.

Slankemetoden er omdiskutert, flere kostholdseksperter og leger har tidligere gått ut i mediene og advart mot tap av muskelmasse og kortvarige endringer i kostholdet.

– Feil slanking

Ine Wigernæs fra Valdres er tidligere langrennsløper og er kjent for sitt arbeid med å fremme folkehelse. Hun er faglig leder for friskliv og folkehelse ved Norges Helsehøgskole.

– Det er ingen tvil om at du går ned i vekt ved å spise 500 kalorier om dagen. Men jeg maner til en viss edruelighet rundt dette. Det store poenget til aktører som tilbyr slike kurer, er alltid å gi mennesker håp – og det er et enormt salgspotensial i folk som er litt usikker, litt utrygg og som har det selvbildet som dessverre ofte følger mennesker med litt for mange kilo.

Det ringer utrolig mange bjeller når de som er tilhengere av ketose fraråder å spise korn, rotgrønnsaker og frukt.

Wigernæs er skeptisk til alle type slankedietter og mener slanking handler om endring over tid. Hun mener den beste veien til en slank og sunn kropp er trening og kosthold.

– Helsemessig sett finnes det ikke noen store konklusjoner fordi det er relativt nytt, men det som bekymrer meg er lengden på det. Noen kurer varer åtte uker, og det er ingen ting. Da er det mye viktigere å gi folk et bedre liv over lang tid. for å få det til, må det endringer til i hverdagen som man må holde på livet ut.

– Ringer bjeller

Flere treningssentre vil slanke folk med pulver. Det mener Wigernæs er alarmerende.

– Tenk hva som skjer rundt et matbord når noen sitter med pulver. Jeg tenker på folkehelseverdien rundt gleden som skal være rundt et matbord. Mødre som skal fortelle barna om smak, fellesskap og et positivt syn på mat. Det ringer utrolig mange bjeller når de som er tilhengere av ketose fraråder å spise korn, rotgrønnsaker og frukt.

Nygård sier seg ikke enig i kritikken fra kritikerne av ketose:

– Ketose tærer ikke på muskelmassen. Det er fettsmeltingen som gir energien. Noen har fått forstoppelse hos oss, men det er fordi de ikke har fulgt rådene jeg har gitt. En person har blitt svimmel, men da ble lege konsultert og dietten stoppet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Høye brøytekanter kan bli en fare

  Statens vegvesen frykter dårlig sikt som følge av brøytekanter, kan føre til ulykker.Vi er særlig bekymret for at dårlig sikt kan gi fotgjengerulykker ved gangfelt, sier seksjonsleder Lars Alhaug i Statens vegvesen i Hedmark.

  Høye brøytekanter er farlige for fotgjengere.
  Foto: Arne Sørenes / NRK
 • Verktøy stjålet fra bil på Skarnes

  Politiet etterforsker tjuveri fra en bil på Skarnes. Det er tatt diverse elektrisk verktøy i morgentimene. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser.

 • Godtar forlenget fengsling

  Begge de to rumerne som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor, godtar 8 nye uker i varetekt. Dermed blir den forlenga fengslingen av dem gjennomført som en kontorforretning.Nåværende fengsling går ut onsdag.

  Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen
  Foto: Frode Meskau / NRK